'Glazen' kantoorruimte MVRDV in Hong Kong opgeleverd

Pin It

  • MVRDV-Hong-Kong-01
  • MVRDV-Hong-Kong-02
  • MVRDV-Hong-Kong-03

    Bij de transformatie van een oud industrieel gebouw in Hong Kong tot kantoorgebouw heeft architectenbureau MVRDV ervoor gekozen om het interieur volledig in glas uit te voeren: wanden, vloeren, liften, bureaus, enzovoorts.

    In het centraal gelegen stadsdeel Oost-Kowloon in Hong Kong worden oude industriële gebouwen in snel tempo vervangen door nieuwe kantoortorens. Hier moet een tweede zakendistrict ontstaan, naast het al bestaande zakendistrict in de binnenstad van Hong Kong. Met zijn project laat MVRDV zien dat er naast sloop-nieuwbouw ook mogelijkheden zijn om via transformatie tot hoogwaardige kantoorruimte te komen.

    Het oude industriële gebouw heeft MVRDV volledig gestript en ontdaan van zijn details. Vervolgens heeft het architectenbureau het kale casco wit geschilderd en van een glas met stalen invulling voorzien. Een puur en eenvoudig interieur moest het worden, verklaart MVRDV, met glazen vloeren, wanden, liften, bureaus, kasten, speakers, computers, enzovoorts.

    Transparantie

    “Onze maatschappij wordt steeds transparanter. Bedrijven worden steeds opener naar het publiek, mensen willen weten wat er achter gesloten deuren gebeurd. Wat dat betreft laat een doorzichtige kantoorruimte geen vragen onbeantwoord, er is niets verborgen; dat genereert vertrouwen”, stelt architect Winy Maas van MVRDV.

    “De doorzichtige kantoorruimte houdt daarnaast ook de herinnering in stand aan de industriële geschiedenis van de buurt”, voegt Maas eraan toe. Het glazen interieur functioneert als een soort vitrine voor het oude gebouw.

    Met al zijn transparantie roept het project wel de vraag op of dit altijd als deugd ervaren wordt. In deze tijd van massaspionage ‒ zeker ook in de Chinese context ‒ heeft het verbergen ook zo zijn waarde.

    Voorzieningen in de plint

    In de vernieuwde voorgevel van het gebouw heeft MVRDV enkele geveldelen naar achteren gelegd, om zo ruimte te maken voor grote balkons. De achtergevel is geheel vervangen door een glazen gevel. Hier is ook de nieuwe kern met glazen liften en trappen geplaatst.

    Op de begane grond van het gebouw komen winkels, op de eerste en tweede verdieping is ruimte voor restaurants. MVRDV heeft de transformatie van het 18.000 m2 grote gebouw ontworpen in opdracht van projectontwikkelaar GAW Capital. Bij het project werkte het Nederlandse architectenbureau samen met het Hong Kongse architectenbureau Arch-Innovativ.