Villa X van Barcode Architects opgeleverd

Pin It

  • Villa-X-Barcode-Architects-

    Villa-X-Barcode-Architects-

  • Villa-X-Barcode-Architects-

    Villa-X-Barcode-Architects-

  • Villa-X-Barcode-Architects-

    Villa-X-Barcode-Architects-

  • Villa-X-Barcode-Architects-

    Villa-X-Barcode-Architects-

    Op een niet nader bekendgemaakte plek in de provincie Noord-Brabant (NL) heeft Barcode Architects Villa X opgeleverd.

    De villa is ontworpen als een eenvoudig, maar tegelijkertijd geraffineerd volume, dat als een massief in het groen staat. De leefruimte is centraal in het volume gesitueerd, ingeklemd tussen zwarte koppen en overdekt door een compact plat dak.

    Door de gevels naar binnen te vouwen ontstaat een verrassende relatie tussen het interieur en de bosrijke omgeving, verklaart Barcode Architects. Het strakke volume bemiddelt tussen de voortuin met een monumentale beukenboom en de royale achtertuin. Aan de voorzijde, vanaf de straat loopt de tuin richting de voorgevel omhoog, wat de villa een statig en welhaast klassiek aanzien geeft.

    Dankzij de openheid van de centrale leefruimte kan daglicht diep de woning binnendringen en hebben de bewoners uitzicht op de omgeving. Dankzij de subtiel gevouwen gevels ontstaat aan de voorzijde een ‘intermediair’ tussen de private en publieke ruimte en aan de achterkant een overdekt terras.

    Belangrijke uitgangspunten voor de architectuur zijn eenvoud, hoogwaardig materiaalgebruik en een hedendaagse uitstraling. De gevels van de besloten gebouwdelen zijn uitgevoerd in antraciet beton dat robuust oogt maar zeer verfijnd gedetailleerd is. Beide zijgevels zijn gefabriceerd als één element, een twaalf ton wegende prefab betonwand van 11m x 3m.

    Finesse

    De materialen geven de villa een stoere uitstraling, terwijl het gladde en reflecterende oppervlak (dat is verkregen door het meerdere malen met de hand te polijsten) het project een verfijnde en luxueuze identiteit verleent. De finesse van het materiaal komt tot uitdrukking in het uitstulpende raam van de gastenkamer, dat met een elastische speelsheid van binnen naar buiten lijkt te zijn gedrukt.

    Op de hoeken komen de zware gevelplaten, de daklijst en de terrasvloer samen in een scherpe hoeknaad, waarmee de strakke geometrie van het gebouw wordt benadrukt.

    De masculiene en donkere uitstraling aan de buitenzijde contrasteert met de heldere leefruimte binnen, met zijn witte gietvloer, plafond en wanden. De privégedeeltes van het interieur kennen een intieme sfeer, met kamers die elk een eigen identiteit hebben; van de surrealistische toiletruimte tot de ‘zonnige’ gele gastenbadkamer.

    Interieurelementen

    Door de verdiepingshoge glasgevel aan voor- en achterzijde is er vanuit de leefruimte een open verbinding met de voor- en achtertuin. Twee volledig op maat gemaakte interieurelementen verdelen de ruimte in geborgen zones voor de entree, woonkamer, eetkamer en keuken.

    Het schijfvormige element in de woonkamer is bekleed met donker gebeitst bamboe, wat een relatie legt met de oude beukenboom in de voortuin. Het object verbergt alle gebouwinstallaties en biedt ruimte aan een open haard, de TV en een boekenkast. Alsof het de villa vastpint in het landschap, zo steekt het volume door het dak heen.

    Het tweede interieurelement, in een T-vorm, scheidt de entree, de eetkamer en de donkere eiken keuken van elkaar. De twee houten elementen brengen warmte in het interieur en creëren een prettige, intieme schaal in de lichte leefruimte.