• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport

Pin It

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport

Slechts vier en een half jaar na de officiële ingebruikname heeft het Kutaisi International Airport in Georgië behoefte aan een flinke uitbreiding. UNStudio mag voortbouwen aan zijn eerdere ontwerp.

Kutaisi International Airport werd in september 2012 operationeel. Sindsdien is de Georgische luchthaven gegroeid van een kleine 13.000 passagiers per jaar naar meer dan 300.000 in 2016. Om de verwachte verdere groei op te vangen is UNStudio gevraagd een grote uitbreiding van de bestaande terminal te ontwerpen.

Voor het ontwerp van de uitbreiding aan de terminal maakt UNStudio gebruik van de lineariteit van de compositie, legt het architectenbureau uit. Verder introduceert het bureau hoogteverschillen, die verwijzen naar het Kaukasus-gebergte aan de horizon.

Lobby met patio

Een belangrijk element in de bestaande terminal is de ‘paraplu’-achtige lobby, die fungeert als een soort rotonde voor de verkeersstromen. De ruimte omsluit een patio voor de vertrekkende reizigers.

Deze terminal met zijn lobby en intieme binnenplaats wordt volledig bestemd tot vertrekhal. De aankomsthal wordt gesitueerd aan het andere uiteinde van de nieuw te realiseren terminal. De uitbreiding krijgt een formele en functionele benadering, met maximale ruimte voor ondergrondse bagageafhandeling en douane-faciliteiten.

Indeling en overzicht

In samenwerking met Airport Consultant IATA heeft UNStudio gekozen voor het creëren van vijf verschillende en duidelijk herkenbare functionele eilanden. Zo wordt het nieuwe gebouw opgedeeld in een vertrekhal, veiligheidszone, centrale passagiershal, administratieve ruimte en aankomsthal.

Het verhogen van transparantie en openheid in de vertrekhal, centrale hal en aankomsthal draagt volgens UNStudio sterk bij aan een aangename reiservaring. De juiste menselijke schaal, doorstroming, de ruimtelijke taal en materialisatie vormen in deze gebieden voorts de basis voor het comfort van de bezoekers.

Hoogteverschillen

Voor de nieuwe centrale passagiershal heeft UNStudio wederom een architectonisch element ontworpen, dat refereert aan de ‘paraplu’-constructie en de patio. Een verhoogd plein brengt de reizigers stapsgewijs naar de hogere niveaus in de terminal.

Samen met de kiosken voor eten en drinken biedt dit plein een verblijfsplaats en wachtplek voor vroeg gearriveerden, bezoekers en familie. Het plein leidt tot op het dak waar het, door de lengte van het gebouw te breken, bovendien bijdraagt aan de oriëntatie.