Kingspan Unidek Aero dakelementen: antwoord op verstrenging EPB-eisen

Kingspan Unidek Aero dakelementen antwoord op verstrenging EPB-eisen
Pin It

De EPB-eisen voor nieuwbouw worden nagenoeg ieder jaar aangescherpt. Momenteel is de eis voor woningen E50. Om hieraan te voldoen is een goed geïsoleerde gebouwschil gecombineerd met luchtdicht en koudebrugarm bouwen essentieel. En er komen nog strengere eisen aan richting 2020, het jaar waarin alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal gebouwd moeten worden. Het antwoord: Unidek Aero zelfdragende dakelementen.

Dakisolatie levert het hoogste rendement op bij het isoleren van een gebouwschil en vormt zo de belangrijkste stap richting een lager E-peil. Het dak goed isoleren betekent een lagere U-waarde en luchtdicht en koudebrugarm bouwen. Isoleren langs buiten met behulp van Unidek Aero zelfdragende isolerende dakelementen is hiervoor de aangewezen methode. Unidek Aero zelfdragende dakelementen gecombineerd met de bijbehorende luchtdichte toebehoren én nauwkeurig bouwen levert namelijk al gauw een winst van 15 tot 22 E-peil punten op.

Hoog isolatierendement met sandwichelementen

Sandwichelementen zijn zelfdragende isolerende dakelementen die worden toegepast op gordingdaken. Ze worden snel en eenvoudig rechtstreeks op de horizontale steunbalken geplaatst. Het Unidek Aero gamma van Kingspan Unidek biedt diverse varianten met U-waarden tot 0,11 voor passiefhuis. De binnenafwerking biedt vele mogelijkheden; er kan gekozen worden voor een witte kant-en-klare afwerking of een robuuste gipsvezelplaat om geheel naar eigen wens af te werken. Unidek Aero dakelementen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Perfect luchtdicht en koudebrugarm

Ook de luchtdichtheid speelt een grote rol in het energieverbruik van een woning. Woningen met een hellend dak scoren bij blowerdoortests in de regel v50 > 2. Met Unidek Aero dakelementen gecombineerd met haar luchtdichte toebehoren én nauwkeurig bouwen zijn echter scores van v50 < 2 te behalen. Alleen dat al kan tot 15 E-peil punten winst opleveren. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de invloed van koudebruggen. De onderbreking van de isolatielaag door kepers of spanten in een dakconstructie is een grote bron van koudebruggen. Unidek Aero dakelementen hebben daarentegen een doorlopende isolatieschil waardoor deze koudebruggen worden voorkomen.

Bouwen en isoleren met het oog op de toekomst

De strengere EPB-eisen zijn voorbereidingen op het doel om in 2020 van passief bouwen de standaard te maken. Dakelementen van Kingspan Unidek maken het mogelijk om niet alleen aan de huidige maar ook de toekomstige eisen te voldoen. Zo ontstaat nu al een minimale C02-uitstoot en een maximale besparing op de energiefactuur.

kingspan unidek 02Nu ook beschikbaar in EPB-databank

Voortaan zijn alle zelfdragende dakelementen van Kingspan Unidek opgenomen in de EPB-databank. U vindt ze op www.epbd.be onder ‘niet-homogene opake bouwproducten’.

www.kingspanunidek.be