Nieuw concertgebouw Jekaterinenburg door Zaha Hadid Architects

 • architecture-01-ful
 • architecture-02-ful
 • architecture-03-ful

  De Russische stad Jekaterinenburg krijgt een nieuw concertgebouw naar ontwerp van Zaha Hadid Architects. 

  Het ontwerp van het nieuwe Sverdlovsk Filharmonisch Concertgebouw is gebaseerd op de trillingspatronen die een glad oppervlak vertoont onder invloed van klankresonanties.

  Jekaterinenburg is een van de grootste steden van de Russische Federatie en telt circa anderhalf miljoen inwoners. De stad heeft een rijke culturele en muzikale traditie en is de thuisbasis van het Filharmonisch Orkest van de Oeral, dat in Rusland en ook daarbuiten populariteit geniet.

  Met het oog op een nieuw gebouw, dat tegemoet komt aan de stijgende populariteit van de concerten van het orkest, heeft de overheid een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uit de 47 ingediende plannen koos de jury het ontwerp van Zaha Hadid Architects, dat het concertgebouw combineert met een nieuw publiek plein voor de stad.

  Baldakijn

  Geluidsgolven die een oppervlak raken, veroorzaken daar trillingspatronen. Dit gegeven heeft het architectenbureau als uitgangspunt genomen in de vormgeving van de zalen, die zijn ingepast in het vervormde oppervlak van de ‘baldakijn’, dat boven de lobby lijkt te hangen.

  Door het ophangen van de zalen is de begane grond vrij om dienst te doen als lobby van het Filharmonie-gebouw en als een nieuw, omsloten stadsplein. Het concertgebouw zal beschikken over een concertzaal met 1.400 zitplaatsen en een zaal voor kamermuziek met 400 zitplaatsen.

  Inpassing in omgeving

  De nieuwbouw vult een leegte op tussen bestaande gebouwen – waaronder de huidige concertzaal, die wordt gerenoveerd – en de Weiner-tuinen (Sad Vaynera). Volgens het architectenbureau zal het ontwerp niet concurreren met het architectonische erfgoed, maar een aanvulling en eenheid vormen op het bestaande ensemble.

  Dankzij een transparante gevel loopt het interieur van de nieuwe Filharmonie vloeiend over in het natuurlijke landschap van de aangrenzende tuinen. In het interieur voert een aaneenschakeling van openbare ruimtes door het gebouw naar een dakterras, dat uitzicht biedt op de Kathedraal op het Bloed.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel