Vakantiewoning van Peter Zumthor in Zuid-Engeland

 • architecture-
 • architecture-

  Komend voorjaar komt een door Peter Zumthor ontworpen vakantiehuis in het Engelse graafschap Devon beschikbaar voor verhuur. 

  De woning is opgebouwd uit gestapelde lagen beton. Royale glaspartijen zorgen voor fraai uitzicht op het omliggende landschap.

  Opdrachtgever voor de woning is de organisatie Living Architecture, die architectuur toegankelijk wil maken voor een groter publiek door bekende architecten ergens in Engeland een vakantiewoning te laten ontwerpen. Zo maakt de door MVRDV ontworpen Balancing Barn in Suffolk deel uit van deze serie, evenals woningen van onder andere FAT architecture en het Deense NORD Architects.

  Voor Zumthor vormt de Secular Retreat genaamde woning zijn eerste permanente gebouw in Groot-Brittannië. Van het verruïneerde houten huis dat op dezelfde plek stond zijn sporen zichtbaar gelaten in het huidige ontwerp en ook de twintig meter hoge bomen die de nieuwbouw omringen zijn een erfenis van het verdwenen huis. In de tuin van de vakantiewoning worden nieuwe bomen en heesters geplant.

  De wanden van de woning bestaan uit gestapelde lagen beton, terwijl de vloeren zijn vervaardigd van steen uit een groeve in de naburige regio Somerset. Ter afwisseling van deze rauwe materialen zijn ‘warme’ houten elementen toegepast in het interieur. Het vele glas zorgt naast het uitzicht voor veel daglicht in de woning. 

  De vakantiewoning in Chivelstone is overigens niet Zumthors eerste gebouw in Groot-Brittannië. In 2011 ontwierp hij samen met de Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf het (tijdelijke) zomerpaviljoen van Serpentine Gallery in Londen.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel