V&A onthult ontwerpen voor twee nieuwe gebouwen

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen heeft de ontwerpen voor twee nieuwe gebouwen onthuld.

  In het oosten van de Engelse hoofdstad bouwt het een nieuw museumgebouw en een publiek toegankelijk collectiegebouw als onderdeel van de culturele campus East Bank.

  Terwijl in Rotterdam Museum Boijmans van Beuningen zijn renovatie en verbouwing aankondigde, onthulde in Londen het V&A zijn plannen voor de nieuwbouw van twee gebouwen in het oosten van Londen. Een nieuw museumgebouw zal verrijzen aan Stratford Waterfront en bij Here East komt een nieuw collectie- en onderzoeksgebouw.

  Beide gebouwen moeten openen in 2023 als onderdeel van East Bank, “een krachtcentrale cultuur, educatie, innovatie en groei”, zoals V&A de kunst- en cultuurcampus omschrijft. East Bank wordt gerealiseerd in Queen Elizabeth Olympic Park, het voormalige Olympisch gebied in Londen.

  Openbaar collectie- en onderzoeksgebouw

  In Here East verrijst het nieuwe collectie- en onderzoekscentrum als speciaal gebouw voor 250.000 objecten en 917 archieven, laat het museum weten. De collectie van het V&A zal er in de volledige breedte zijn vertegenwoordigd: van mode, textiel, meubels, theater en performance, tot schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, glas, design, architectuur en digitale kunst.

  Het ontwerp van het in New York gevestigde bureau Diller Scofidio + Renfro (in samenwerking met Austin-Smith:Lord) keert volgens V&S de opslag als het ware binnenstebuiten. In een publiek toegankelijke centrale collectiehal wordt op een draaiend plateau een scala aan objecten tentoongesteld - van een aantal van de kleinste bijzonderheden tot de grootste en belangrijkste kamers en bouwfragmenten in de collectie.

  Inzicht in werkzaamheden

  Hoogtepunten daarbij, die het V&A bij de persconferentie bekendmaakte, zijn het kantoor dat Frank Lloyd Wright in de jaren 1930 ontwierp voor Edgar J. Kaufmann – een uniek en compleet 20e-eeuws multiplex-interieur, aldus het V&A – en een 15e-eeuws plafond in marqueterie van het nu vernietigde Altamira Palace nabij Toledo, Spanje. Het plafond wordt ingezet als architectonisch element boven een tentoonstellings- en evenementenruimte.

  Verdere ruimtes in het centrum bieden mogelijkheden voor tijdelijke presentaties, workshops, optredens en filmvertoningen. Ook krijgt het publiek letterlijk zicht op werkzaamheden van het museum, uiteenlopend van restauratie en conservering tot onderzoek en voorbereiding voor tentoonstellingen.

  Grote tentoonstellingen

  Op tien minuten loopafstand komt aan Stratford Waterfront een nieuw museumgebouw naar ontwerp van architectenbureau O'Donnell + Tuomey uit Dublin. Het vijf verdiepingen tellende gebouw is bedoeld voor grote tentoonstellingen, speciale opdrachten, installaties en interdisciplinaire projecten. Het V&A gaat daartoe een partnerschap met het Smithsonian Institution aan. Drie buitenterrassen bieden een spectaculair uitzicht over het park.

  In East Bank is al een aantal culturele en educatieve instanties neergestreken, waaronder UAL’s London College of Fashion en BBC met nieuwe studio’s voor optredens, repetities en uitzendingen. Deze instanties zijn volgens het V&A al actief in oost-Londen met programma’s en activiteiten, die ze verzorgen met lokale organisaties. Tegen 2023 moet East Bank al stevig zijn geworteld in het gebied.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel