• ACO
  • Argenta
  • ASSA ABLOY
  • Batibouw
  • Beltrami
  • BTicino
  • Chat board
  • DUCO
  • eSafe
  • Foamglas
  • FSB
  • Hout Info Bois
  • HunterDouglas
  • Insulco
  • Isobouw
  • Kingspan
  • Kingspan Panels
  • Knauf
  • Kubus
  • Nelissen
  • objectflor
  • Renson
  • Reynaers
  • Rockpanel
  • Roval
  • Skylux
  • Stiebel Eltron
  • Unidek
  • VK Architectes & Engineers
  • Wienerberger
  • Zoontjes

    Noma II

    • architecture-01-f
    • architecture-02-f
    • architecture-03-f
    • architecture-04-f

      BIG-Bjarke Ingels Group ontwierp een nieuw onderkomen voor het wereldberoemde restaurant noma.

      Het ontwerp van BIG heeft het voorkomen van een klein culinair dorp, gelegen net buiten het centrum van Kopenhagen. Bjarke Ingels: “Vergelijkbaar met ons eigen idee van hedonistische duurzaamheid, waar de duurzamere stad ook de meest plezierige stad is om in te leven, heeft noma een keuken ontwikkeld die is gebaseerd op de waarden creativiteit en duurzaamheid.”

      Centraal in het ontwerp van BIG stond het idee om de afzonderlijke functies van het restaurant te organiseren als een verzameling van op zich zelf staande, maar tegelijk onderling verbonden gebouwen. In totaal bevat het project elf ruimten, ze bevinden zich dicht op elkaar, rond het hart van het restaurant: de keuken.

      De noma-keuken is ontworpen als een panopticum. De keuken bevindt zich onder een grote kap, vanuit deze ruimte kunnen de chef-koks alle gastruimtes overzien. Zowel de grote dinerzaal als een dinerruimte voor kleine groepen liggen direct aan de keuken.

      Materialisatie

      Gasten hebben de mogelijkheid om door alle afzonderlijke delen van het gebouw te zwerven: de verschillende kleine gebouwtjes zijn verbonden met glazen wanden en daken. De scheidingswanden van de dinerruimte doen dankzij de houtstructuur denken aan gestapeld hout in een houtopslagplaats. De grote ramen en het dakraam stellen gasten in staat om alle seizoenen te ervaren; de omgeving van het restaurant is het decor van het restaurantbezoek.

      De afzonderlijke ruimten zijn verschillend gematerialiseerd, afhankelijk van hun functie. De lounge bevindt zich in een ruimte die waarin een open haard van baksteen het middelpunt is. Buiten het complex bevinden zich drie glazen kassen waarin zich een tuin, bakkerij en testkeuken bevinden.

      Magazijn

      In het honderd meter lange magazijn van het oorspronkelijke pakhuis zijn alle functies die niet voor de restaurantbezoekers toegankelijk zijn, ondergebracht. Er bevinden zich de voorbereidingskeuken, fermentatie-laboratoria, aquariums, terraria, mieren-boerderij en pauzeruimten voor het personeel. BIG behield het ruwe karakter van het beton, maar voegde er een houten stelling voor opslag aan toe.

      • Aangemaakt op .

      Adressen

      België
      MediaXel
      Maria van Hongarijelaan 64
      BE - 1083 Brussel
      +32 (0)2 772 40 47
      +32 (0)2 771 98 01 (fax)

      Frankrijk
      MMG SAS
      55 avenue Marceau
      FR - 75116 Paris

      Contact

      Secretariaat : Pascale Cloots

      Advertenties :

      Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

      Social : Vincent de Puydt

      MediaXel bvba - © 2019 - 
      Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel