De Brussels Biennale of Modern Architecture

De Brussels Biennale of Modern Architecture

Reliving Modern Isms

De Brussels Biennale of Modern Architecture (BBMA) is toe aan haar vierde editie. Het doel is ook deze keer om de Brusselse architectuur van de periode 1918-1972 in de kijker te zetten, dit jaar onder de noemer Reliving Modern Isms. Op de zaterdagen 17, 24 en 31 oktober zullen unieke modernistische en naoorlogse bouwwerken opengesteld worden voor het publiek. Op weekdagen zijn er vier gratis filmvoorstellingen en een debat met tal van experten. Het hele evenement is coronaproof en volgt strikt de geldende hygiënische maatregelen.

Omdat het architecturale patrimonium uit het interbellum en de naoorlogse periode in Brussel vrij onbekend is en niet altijd als waardevol wordt aanzien, organiseert  Korei Guided Tours samen met heel wat partners de Brussels Biennale of Modern Architecture. Reliving Modern Isms, het thema van deze editie, speelt in op de actuele vraag over hoe men moet/kan omgaan met 20ste-eeuws erfgoed. Sommige gebouwen zijn op intelligente wijze aangepast, maar er zijn er nog die niet beantwoorden aan de huidige comfort- en duurzaamheidsnormen. Dit zijn slechts enkele van de punten die de BBMA onder de aandacht wil brengen.

Op de zaterdagen 17, 24 en 31 oktober worden telkens een 10-tal gebouwen opengesteld – met rondleidingen in het Nederlands, Frans en Engels. In totaal kan het publiek dus een dertigtal gebouwen (woningen, kerken, kantoorgebouwen) bezoeken van onder andere Willy Van Der Meeren, Renaat Braem en Marc Dessauvage. Het wordt een totaalbeleving waarbij enerzijds deskundige gidsen het socioculturele kader schetsen, anderzijds vertellen de huidige bewoners hun persoonlijke anekdotes.

Op dins- en donderdagen zijn er gratis filmvoorstellingen en een debatavond. Met de documentaires wil de BBMA laten zien welke architectuur er tijdens diezelfde periode internationaal werd ontwikkeld: Ga naar Bahia had Lina hem gezegd. Aldo van Eyck ontdekt de architectuur van Lina Bo Bardi in Brazilië; Harry Seidler Modernist. Documentaire over een van de belangrijkste modernistische architecten van Australië; L’Église Notre-Dame de Royan. Franse documentaire over deze naoorlogse kerk; enkele kortfilms die Klara maakte over modernistische huizen in België.

Tijdens het debat, in samenwerking met urban.brussels, wordt dieper ingegaan op de appreciatie van de naoorlogse architectuur in het Brussels Gewest en de specifieke problemen daarrond. Specialisten uit verschillende belangengroepen (academici, architecten, beleidsmakers, …) zullen hierover praten en hun visie uiteenzetten.

Iedere bezoeker van een gebouw, de lezing of een van de filmvoorstellingen krijgt een publicatie, een pamflet vol architectuurparels en hun theoretische/conceptuele grondslag. Reserveren van tickets en het volledige programma op www.bbma.be

15 > 31.10.2020

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel