Is de bibliotheek van de toekomst een leesruimte of een plaats om te socializen?

Is de bibliotheek van de toekomst een leesruimte of een plaats om te socializen?

De 'Bibliothèque à bords perdus' is een project van CIVA, ontwikkeld met het oog op de toekomstige bibliotheek in Kanal-Centre Pompidou. Het heeft de ambitie een reflectie op gang te brengen over wat een bibliotheek in de toekomst kan betekenen, op inhoudelijk vlak maar ook qua programma en publiek.

Is de bibliotheek van de toekomst een leesruimte of een plaats om te socializen? Is het een plek om te studeren, te werken, workshops te volgen, … gevuld met boeken? En hoe die nieuwe doelgroepen te bereiken? In deze onzekere tijden ten aanzien van de evolutie van de wereld, in een tijdperk dat het Antropoceen wordt genoemd, waarin kennisgebieden voortdurend uitbreiden en op complexe wijze verweven zijn, met vele alternatieve voorstellen en een paar kortstondige zekerheden, is een bibliotheek niet langer een kennistempel die alle antwoorden in petto heeft. Het is vooral een ruimte voor uitwisseling, waar veel documentatie voorhanden is. Een plek om te leven en te beleven. Bibliotheken voeden de reflectie over hoe we leven in deze wereld, helpen begrijpen wat ons omringt en stellen de stad van gisteren, vandaag en morgen in vraag.

Om een echte veelheid aan keuzes te bieden streeft La bibliothèque à bords perdus naar een participatieve logica en dit via uiteenlopende initiatieven: internationale en lokale persoonlijkheden maken eigenzinnige selecties (10 books by), die soms ook publiekelijk worden voorgesteld (La bibliothèque à bords perdus: Chapter X), een open oproep wil Brusselaars aanzetten om boeken te ruilen, te schenken of te suggereren, enz. Dankzij een mechanisme van toevoegingen, uitwisselingen en nieuwe rangschikkingen, zal de bibliotheek er ook elke dag een beetje anders uitzien. Zo wordt elk bezoek voor het publiek anders.

De incongruentie van deze tijdelijke aanwezigheid vormt een opportuniteit om een ideeënwereld te verkennen. Het houdt ook de belofte in van een toekomstig overleven in het schrijn dat de architecten van Atelier Kanal uittekenen.

  • DATUM tot zondag, 25 april, 2021
  • OPENINGSUREN: 08:00 - 20:00
  • TICKETS: gratis toegang
  • PARTNER: Kanal-Centre Pompidou
  • www.civa.brussels
  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel