Liefst 3 op de 4 Vlaamse huizenjagers wil enkel nog woning met tuin

Liefst 3 op de 4 Vlaamse huizenjagers wil enkel nog woning met tuin

Maar liefst 74 procent van de Vlamingen die momenteel op zoek zijn naar een nieuwe woning, wil alleen nog een woning met een tuin kopen. 

In het geval van een appartement, is een terras nu zelfs voor negen op de tien een absolute must. Dat blijkt uit een enquête van makelaarsgroep ERA bij 2.000 Vlamingen, die peilt naar de invloed van het coronavirus op onze woonvoorkeuren.

De bevraging brengt nog enkele andere opmerkelijke vaststellingen naar boven. Zo geeft 1 op de 3 huizenjagers (33,1 procent) aan dat ze een groot woonoppervlakte nu beduidend belangrijker vinden dan vóór de lockdown. En opvallend: zo’n 14 procent staakt zijn zoektocht naar een woning omwille van de coronacrisis. Vooral de onzekerheid over de prijzen speelt daarin een grote rol. Eigenaars-verhuurders verwachten dan weer dat de huurprijzen zullen stijgen.

De Vlaming heeft de voorbije twee maanden duidelijk goed nagedacht over de woning waarin hij vast zat. Want nu de huizenjagers sinds maandag hun zoektocht naar een nieuwe woning weer écht mogen hervatten, blijken hun keuzes sterk beïnvloed door de lockdown. Zo geven maar liefst 3 op de 4 Vlamingen die een nieuwe woonst zoeken aan dat ze geen woning zonder tuin meer zouden kopen, ook als die woning op alle andere vlakken wel goed scoort.

Bij appartementen is er een gelijkaardige tendens: daar willen zelfs 9 op de 10 huizenjagers geen appartement zonder terras meer kopen. "De verklaring ligt voor de hand", zegt Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium. "We hebben de voorbije acht weken met z’n allen eens te meer beseft hoe waardevol een tuin of een terras is als je alleen nog naar buiten mag voor een wandeling of fietstocht. Al hebben we duidelijk ook van die wandelingen en fietstochten genoten: zo blijkt 53,8 procent de nabijheid van een park of natuur nu beduidend belangrijker te vinden dan vóór de lockdown."

Eén op de drie Vlaamse huizenjagers (33,1 procent) geeft bovendien aan nu significant meer waarde te hechten aan een groot woonoppervlakte dan voor de coronacrisis. En dat heeft onder andere zijn weerslag op het type woning dat we zoeken: 7 procent zoekt nu zelfs een volledig andere categorie van woonst.

“Daarbij blijken vooral huizen populairder te zijn geworden, ten koste van de appartementen. Meer dan de helft van de Vlamingen die zo van mening veranderd zijn, was voor de lockdown namelijk nog op zoek naar een appartement. Terwijl hun eerste voorkeur nu dus uitgaat naar een rijhuis, een halfopen bebouwing of een vrijstaande woning. Het feit dat huizen nu meer gegeerd gaan zijn, kan natuurlijk wel de prijs opdrijven. Wat aan de andere kant dan weer goed nieuws is voor de verkopers.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium.

Toch maar niet (ver)kopen?

Opmerkelijk ook: los van de huizenjagers die van voorkeur veranderd zijn, heeft zo’n 14 procent zijn zoektocht volledig gestaakt. Daar blijkt enige onzekerheid over de vastgoedprijzen de grootste oorzaak van te zijn (32 procent). De cijfers over de verkoop van de huidige woning liggen dan ook in het verlengde daarvan: bijna 3 op de 10 Vlamingen (29,5 procent) die hun woning wilden verkopen vóór de lockdown, willen dat nu niet meer.

Verhuur

Bij de eigenaars-verhuurders verwacht bijna één op de tien (9 procent) dan weer dat de huurprijzen zullen stijgen. Maar een bijna even grote groep - 11,2 procent - zegt dat ze nu net niet meer willen verhuren.

Bron: Bereal

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel