banner

Plan Canal

Plan Canal

Plan voor Brusselse kanaalzone wil buitenwijken laten aansluiten bij centrum

De Brusselse kanaalzone staat voor veel mensen gelijk met verpaupering, maar daar wil Brussels bouwmeester Kristiaan Borret verandering in brengen.

Het Plan Canal is eigenlijk niet zozeer de verdienste van Borret, wel van de Franse architect en stedenbouwkundige Alexandre Chemetoff, die in 2013 een nieuwe visie uittekende voor de Brusselse kanaalzone. Borret wil de plannen om die wijken op te waarderen nu in een stroomversnelling brengen.

"Brussel wil echt vooruitgaan. Bij het bestuur is de wil om te veranderen groot. Natuurlijk zijn er obstakels, en ja, er is een zekere traagheid. Maar het is aangenamer om te werken als je het gevoel hebt dat men een verschil wil maken."

Daarom is Borret blij dat er inmiddels toch het een en ander gerealiseerd is. Het gebouwencompex aan de rand van Sint-Jans-Molenbeek bijvoorbeeld, opgetrokken in rode baksteen, waar het 19de-eeuwse industriegehalte nog steeds vanaf druipt. Maar de oude brouwerij van Belle-Vue is er al lang niet meer. De gebouwen worden sinds twee jaar betrokken door het Meininger Hotel.

"Het Meininger Hotel getuigt van een slim hergebruik van een industrieel gebouw, en is architecturaal goed aangepakt. Anderzijds heeft het ook een sociale impact op de levenskwaliteit in de stad. De boulevard van het Zuidstation naar hier wordt meteen verlevendigd, omdat trekkers en toeristen nu te voet tot hier komen. En het stimuleert lokale tewerkstelling."

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Alsembergsesteenweg 842
BE - 1180 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel