Yves Dupont wint Euregionale Architectuur Prijs 2018

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Yves Dupont is de winnaar van de Euregionale Architectuur Prijs 2018 (EAP). De afgestudeerde aan de Universiteit Hasselt won de eerste prijs met zijn inzending ‘VAKhuis, A house for craftmanship’. Dat heeft de Heerlense culturele instelling Schunck maandag bekendgemaakt.

  Voor deze 28e editie van de EAP kruisten wederom afstudeerders van vijf architectuuropleidingen in Aken, Luik, Hasselt en Maastricht de degens. Uit ongeveer vierhonderd examenprojecten uit het collegejaar 2017/2018 werden uiteindelijk 29 projecten geselecteerd voor deelname aan de EAP. Drie werden beloond met een prijs, nog eens vier kregen een eervolle vermelding.

  Dupont kreeg 2.500 euro voor zijn winnende inzending VAKhuis, een project dat volgens de jury in veel opzichten uitstekend is. “Het bevindt zich in een postindustriële woestenij, getroffen door de crisis, in een superdiverse samenleving en stelt een gemeenschapsproject voor. Een project dat sociaal, ecologisch en politiek is, maar ook fantasierijk en vol architecturaal detail”, meldt de jury.

  “De locatie in een haven is intelligent gekozen; gebruikmakend van de bestaande infrastructuur creëert het project een monument voor productie-architectuur. Het is een gebouw dat zowel helder als doeltreffend is, maar ook uit meerdere lagen bestaat en vele, overtuigende architecturale referenties.”

  “Het is zowel een machine als een kathedraal voor een ambachtsman, een middel waardoor een gebied in verval nieuwe manieren van productie zou kunnen vinden. De ontwerper is nauw betrokken bij het project en ontwikkelt een concept van een uitdijend gebouw dat zich aan het doel aanpast. Gecombineerd met het indrukwekkende vakmanschap van de projectpresentatie, was de jury unaniem in het kiezen van deze winnaar”, aldus de jury.

  Tweede prijs

  Channah Mourmans van de MMA Maastricht won de tweede prijs (goed voor 1.250 euro) met ‘Morpheus’, een volgens de jury poëtisch en zeer persoonlijk project. “Door haar karakteristieke eigenheid, bracht dit project een debat tussen de juryleden teweeg over het begrip 'Stimmung': de manier waarop een gebouw een soort sfeer oproept, door de juiste melodie te vinden voor een bepaalde plaats”, zegt de jury.

  “De jury waardeerde de zeer persoonlijke investering van de studente, haar zoektocht naar poëtica, hetgeen volgens de jury de grondslag vormt van architecturale creatie. Het project stelt een minimale architectuur voor; een schuilplaats die contrasteert met het omhullende, open landschap en die ruimtes creëert die de natuurlijke elementen eromheen afbakenen. Een project dat een ode aan de architectuur is, verpakt in een feeërieke ambiance. Een gebouw dat net ontstaan kan zijn, of al die tijd al in het bos aanwezig was.”

  Derde prijs

  De derde prijs á 500 euro was voor ‘The productive metropolis’ van Mihalis Staluns (RWTH Aken), een project dat zich bezighoudt met de stad van de 21e eeuw. “Een project dat de plaats van productie binnen onze samenleving heroverweegt, door een gebouw voor te stellen dat zeer specifiek is in zijn stedelijke aanwezigheid, maar tegelijkertijd openstaat voor allerlei onverwachte, toekomstige toepassingen”, oordeelt de jury.

  “De jury was geïntrigeerd door het krachtige, architectonische gebaar dat een primair element in de stad wordt. Een kale structuur die verschillende toepassingen kan ondersteunen en waarin de jury het idee van 'Edelrohbau' herkende. De jury waardeert de wijze waarop het begrip aanpassingsvermogen is vertaald naar een overtuigend architecturaal project en de bewonderenswaardige verbeeldingskracht van de student. Binnen een stad die emblematisch is voor modernisering, stelt deze student opnieuw een overtuigend project voor de toekomstige stad voor; een solide structuur, voor innovatieve ideeën.”

  Eervolle vermeldingen gingen uit naar de volgende vier afgestudeerden:

  1. Kaspar Berbuer (RWTH Aachen) met ‘Museo Diocesano’
  2. Maxime Coq (ULg LIège) met ‘Art BNB # The treachery of images’
  3. Christina Klug (RWTH Aachen) met ‘Intercultural center Aachen’
  4. Cente Van Hout (UHasselt) met het project ‘Rooms and resistance’

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel