Malkit Shoshan cureert Nederlands Paviljoen in Venetië

 Malkit Shoshan cureert Nederlands Paviljoen in Venetië

Onder de titel Blue: Architecture of UN Peacekeeping Missions opent op 26 mei het Nederlands Paviljoen Architectuurbiënnale Venetië 2016.

In opdracht van Het Nieuwe Instituut treedt Malkit Shoshan op als curator voor het Nederlands Paviljoen tijdens de 15e Architectuurbiënnale Venetië 2016. Shoshan, architect en oprichter van de architectuur denktank FAST, was de afgelopen twee jaar als fellow verbonden aan Het Nieuwe Instituut en realiseerde daar het onderzoeksprogramma Drones and Honeycombs, naar de publieke ruimte als oorlogsgebied.

Dit doorlopende onderzoek naar architectuur in conflictgebieden sluit direct aan bij het overkoepelend thema van de Architectuurbiënnale 2016: ‘Reporting from the Front’.

De presentatie in het Nederlands Paviljoen wordt opgebouwd rond een casestudy van Camp Castor in Gao, Mali, waar de VN een vredesmissie uitvoert. De kleur blauw wordt opgevat als een metafoor voor het conflict en verbindt architectuur en mensenrechten.

De vredesoperatie speelt zich af in het woestijngebied van de Toeareg, door hun indigokleurige kleding ook wel ‘blauwe mannen’ genoemd, en wordt uitgevoerd door VN blauwhelmen. In dit nomadische gebied zijn de grenzen fluïde en verschuiven ze per seizoen. Als gevolg van oorlog, klimaatverandering, ziekte en honger heerst er een permanente crisis.

Het Nieuwe Instituut verzorgt de Nederlandse deelname aan de Architectuurbiënnale van Venetië in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

  • Aangemaakt op .

Adres

Alsembergsesteenweg 842
1180 Ukkel (BE)
Belgium

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social

facebook

pinterest

Vincent de Puydt


MediaXel bvba - © 2018