Gaudís eersteling opent als museum

Gaudís eersteling opent als museum

Pin It

In het najaar opent in de Spaanse stad Barcelona het museum Casa Vicens, het eerste belangrijke bouwwerk van de architect Antoni Gaudí en behoort tot het Modernisme Català, de Catalaanse variant van de art nouveau- en jugendstilbeweging.

In 2005 werd het, samen met andere werken van Gaudí, door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Het Casa Vicens werd gebouwd tussen 1883 en 1889 in opdracht van de tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. Het huis vertoont een mengeling van stijlen en is rijkelijk versierd met in geometrische vormen aangebrachte keramiek tegels. De tegels werden door Gaudí ontworpen naar het voorbeeld van de afrikaantjes (Tagetes patula) die op het terrein groeiden. Architect van dienst was Juan Bautista de Serra Martinez.

Het oorspronkelijke meubilair vertoont invloeden uit de Moorse cultuur, vermengd met westerse invloeden. Gaudí liet zich inspireren door de natuur. Er zijn bijvoorbeeld vogel- en kersenmotieven gebruikt. Er zijn echter ook enkele kamers bemeubeld in jugendstil. Het smeedijzeren hek, ontworpen door Gaudí zelf, werd gemaakt naar kleimodellen van dwergpalmbladeren zoals die op het terrein stonden. Het hek doet wel denken aan de jugendstil.

Casa Vincens werd in 2014 verkocht aan een bank voor 30 miljoen euro.