Deze houten toren moet het water in Central Park filteren

Pin It

 • houten-toren-Central-Park-

  houten-toren-Central-Park-

 • houten-toren-Central-Park-

  houten-toren-Central-Park-

  Studio DFA uit New York heeft een ontwerp gemaakt voor een bijna 250 meter hoge houten uitkijktoren in New York.

  Het gevaarte moet komen te staan in het Central Park en om precies te zijn: in het midden van het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir.

  De uitkijktoren krijgt twee functies: enerzijds moet het houten bouwwerk een weids uitzicht bieden over de stad, anderzijds is het de bedoeling dat de toren een einde maakt aan het sterk vervuilde water van het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir. Een verticale windturbine in de toren moet voldoende kracht genereren om het vervuilde water te filteren, zodat het Central Park Reservoir gebruikt kan worden als vijver. Momenteel is het water te vervuild voor mensen en dieren.

  Houten toren rond stalen kern

  De houten toren wordt gebouwd rond een stalen kern. Dankzij het slanke ontwerp veroorzaakt de toren niet veel schaduw. De belangrijkste attractive wordt het 56 meter brede kijkplatform, dat een 360 graden uitzicht biedt over de stad. De windturbine steekt vervolgens nog zo’n 100 meter boven het uitkijkplatform. Volgens DFA combineert het ontwerp ‘architectuur, veerkracht, recreatie en toerisme’.