70F architecture wint Prix Versailles 2018

70F architecture wint Prix Versailles 2018

Het Nederlandse architectenbureau 70F architecture heeft de Prix Versailles 2018 gewonnen.

Hof van Duivenvoorde werd uitgekozen als beste project in de categorie restaurant ‘exterieur’ in Europa. Op 15 mei wordt in het UNESCO hoofdkantoor in Parijs bekend gemaakt of het daarmee ook het beste gebouw van de wereld is in deze categorie.

Hof van Duivenvoorde is het bezoekerspaviljoen dat hoort bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde, een rijksmonument in Voorschoten. Stichting Duivenvoorde was de opdrachtgever en vroeg 70F architecture een gebouw te ontwerpen dat eruit zou zien als een schuur, maar dat tegelijkertijd transparant zou zijn en gasten een welkom gevoel zou geven.

De oplossing met beweegbare geveldelen viel direct in de smaak, maar was lastig uit te voeren. Geen enkele luikenproducent of scharnierenleverancier durfde het aan. Ir. Bas ten Brinke, eigenaar van 70F architecture, heeft daarom zelf het nagenoeg onzichtbare luiksysteem geëngineerd.

Hof van Duivenvoorde biedt ruimte aan een restaurant, een museumwinkel en de gidsen die bezoekers rondleiden over het landgoed. Het gebouw is relatief klein – 6 x 30 meter – maar voelt ruim aan door de hoge mate van transparantie. Van de ene kant van het gebouw kijk je helemaal naar de andere. De ruimte boven de restaurantkeuken (achterin het gebouw) en het sanitair-blok (in het midden) zijn open gelaten zodat de dakconstructie van voor tot achter zichtbaar blijft. Een aantal vaste ramen lopen over de nok door in het achterdakvlak, richting de monumentale tuinmuur.

  • Aangemaakt op .

Adres

Alsembergsesteenweg 842
1180 Ukkel (BE)
Belgium

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social

facebook

pinterest

Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018