Twee modulaire concepten winnen #ReinventTheHabitat

Twee modulaire concepten winnen #ReinventTheHabitat

Startup Thorp heeft de winnaars bekendgemaakt van de internationale competitie  Reinvent The Habitat, waarmee de onderneming radicaal andere ideeën over wonen zocht. Twee modulaire concepten – RAW Module en Qupz – zijn als winnaars aangewezen.

Met Reinvent The Habitat heeft Thorb einde vorig jaar partijen – zowel binnen als buiten de bouwsector – uitgedaagd om met eigenwijze en vernieuwende ideeën over woningbouw te komen. Het woongeluk van de consument diende daarbij een uitgangspunt te zijn. Tegelijkertijd moesten de concepten de kostprijs van een woning flink verlagen.

Uit de bijna tweehonderd internationale inzendingen die aan een of meer van de gestelde criteria voldeden, zijn allereerst vijf finalisten geselecteerd. Na een compacte presentatie van de concepten door de geselecteerde partijen, hebben de initiatiefnemers van Thorb (AM, BAM Wonen en Eigen Haard) twee winnaars aangewezen.

RAW Module

Het Zuid-Afrikaanse RAW Module (Corné Hambides) biedt, naar eigen zeggen, een innovatief en duurzaam modulair concept dat de voordelen van conventionele constructie en PPVC (prefabricated, prefinished volumetric construction) combineert. RAW Module gaat uit van modules, fabrieksklaar met geïntegreerd meubelwerk, apparatuur en nutsvoorzieningen (elektriciteit, sanitair, gas), waarbij in afwerkingen ruimte is voor de persoonlijke stijl van de consument.

Volgens RAW Module betekent de prefabricage niet alleen een snellere bouwtijd, tegen lagere kosten, met een hogere en constante kwaliteit. Ook leidt het concept tot minder afval en een verbeterde impact op het milieu.

Thorp noemt het systeem goed doordacht en (bijna) marktklaar. Het concept is al gebouwd in Zuid-Afrika en wordt daar momenteel bewoond. De startup verwacht het concept daardoor hier snel te kunnen ontwikkelen en opschalen.

Qupz

Ook Qupix, van Pepijn van de Staak, gaat uit van een modulaire benadering. In een licht, flexibel, verplaatsbaar en modulair constructiegrid kunnen verschillende bouweenheden, de zogenoemde Qupz, worden geplaatst. Voor de Qupz bestaat volgens Qupix volledige vrijheid in ontwerp en materialisering. De modules worden onderling verbonden met een standaardkoppeling.

Op deze wijze kan de bouwer of consument naar behoefte het bouwwerk laten groeien of krimpen en naar eigen smaak en budget samenstellen, aldus de onderneming. Een Qupz-systeem is op uiteenlopende ondergronden en terreinen, alsook op of zelfs in gebouwen te realiseren. Omdat de constructie zeer licht is, is heien vrijwel nooit nodig, volgens Thorp.

Thorb noemt Qupz een vernieuwende visie en ziet een groot potentieel. “Dat zit onder meer in de sector-overstijgende platformbenadering”, legt Thorp uit. “Partnerpartijen kunnen hun eigen woonruimtes ontwerpen en bewoners kunnen een plug-en-play huis kiezen van hun favoriete lifestyle-merk.”

Testen in Delft

Thorb gaat direct aan de slag met de twee winnende concepten. Samen met RAW Module gaat de de jonge onderneming werken aan een configuratie voor de Nederlandse markt. Deze configuratie willen de partijen voor het einde van 2018 bouwen en testen op The Green Village in Delft.

Samen met Qupz gaat Thorb eerst aan de slag met de gedetailleerde engineering en verdere digitale ontwikkeling. Vervolgens zal de onderneming ook dit concept bouwen en testen.

architecture 01 ful 2

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Alsembergsesteenweg 842
BE - 1180 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel