Dutch Design Awards 2018

Dutch Design Awards 2018

International Jury Award DDW 2018 kent drie winnaars

Voor de eerste keer beloonde de jury van Dutch Design Awards niet één maar drie ontwerpers met een International Jury Award. De internationale jury roemt met name de Nederlandse manier van samenwerken. De winnaars, Zaligebrug, COW&CO en het Grootste Museum van Nederland wonnen eerder al een Dutch Design Award in de categorieën Habitat, Service & Systems en Best Client.

Wat de drie internationaal erkende winnaars gemeen hebben, is dat alle drie de projecten andere designers – wereldwijd – aanzetten tot verandering van perspectief of aanpak. Volgens de jury is het tijd voor ontwerpers die zichzelf en hun rol durven te bevragen. De internationale jury vindt dit kenmerkend voor wat zij de ‘Nederlandse School’ noemen. Daarnaast ligt de focus volgens de jury meer en meer op het ontwerpen van oplossingen en tastbare interventies.

De winnaars zijn:

Het Grootste Museum van Nederland, Museum Catharijneconvent | Fabrique

Museum Catharijneconvent  ontwikkelde zij aan zij met Fabrique concept, huisstijl en website voor Het Grootste Museum van Nederland, een manier om Nederlandse kerken toegankelijker te maken voor dagjesmensen. Alleen al het bestaan van een prijscategorie voor beste cliënt, typeert volgens de internationale juryleden het ontwerpklimaat in Nederland. De samenwerking met overheden, bedrijven en andere belanghebbenden komt bij succesvolle projecten gelijkwaardig, open en met een vleugje humor tot stand.

Jury: ‘Wat de internationale jury aangreep in dit project is de veranderende functie van de kerk en de bereidwilligheid van de opdrachtgever om naar de eigen waarde te kijken: van een plek met religieuze betekenis, naar een meer cultureel karakter. Gedurfd en slim, vindt de jury. Door samen te werken met andere kerken en één groot museum te creëren, ontstaat er ruimte voor een ‘neutralere’ bezoeker, waardoor het religieuze overtuigingen overstijgt. Het herdefiniëren van (religieus) vastgoed op dit niveau is een concrete oplossing en dus typerend voor de ontwerper van nu.’

Cow&Co

Een vleugje humor dat zeker ook te vinden is bij het speculatieve project Cow&Co (Anastasia Eggers & Ottonie von Roeder), dat koeien aan het roer van hun eigen circulaire melkproductie plaatst. Cow&Co is een concept geïntroduceerd door een groep koeien die een eigen bedrijf willen starten. De koeien transformeren zichzelf in zelfvoorzienende machines voor de melkproductie. Methaangas uit hun pens wordt gebruikt als brandstof om een melkrobot van stroom te voorzien. De dieren bewegen zelfstandig in de groene ruimten van een stad. Via een online dienst maken ze verbinding met hun klanten, die zo een koe naar keuze vinden om verse melk bij af te nemen. De dieren zijn uitgerust met een welzijnssensor om de kwaliteit te beoordelen, maar ze gebruiken de gegevens ook voor technisch, diergeneeskundig en voedzaam onderhoud. Cow&Co bevraagt de productie-consumptie relatie tussen mensen en koeien en stelt een alternatief bedrijfsmodel voor.

De jury noemt het ‘een mooi denkexperiment’, dat vragen oproept over de afstand die we creëren tot de herkomst van ons voedsel en de autonomie van dieren. Een combinatie die erkenning verdient, maar volgens de jury ook internationaal relevantie heeft door de eenvoud en herkenbaarheid van de koe als symbool.

Zaligebrug

De Zaligebrug, ontworpen door NEXT architects i.s.m. H+N+S Landschapsarchitecten, is in de eerste plaats een functioneel antwoord op de vragen en eisen die voortkwamen uit de herinrichting van het rivierlandschap als gevolg van klimaatverandering. De 200 meter lange brug bij Lent (Nijmegen) verbindt het nieuwe eiland Veur-Lent met de noordelijke Waaloever en strekt over de nevelgeul; gecreëerd om de rivier ruimte te geven bij hoogwater. Het ontwerp maakt de fluctuatie van het waterpeil in relatie tot de brug en de directe omgeving op een heel concrete manier zichtbaar en voelbaar. De stoere brug gaat op speelse wijze over in de padenstructuur van het rivierpark.

Jury: ‘Een brug bouwen die zijn werk niet goed doet; dat kan alleen in Nederland, meent de internationale jury. Alleen al de vergadering waarin dit is voorgesteld, verdient volgens hen een prijs. De jury roemt ook het lef van de opdrachtgever. Het resultaat is een prachtige verbeelding van (een van) de effecten van klimaatverandering die de gebruiker letterlijk deel laat uitmaken van die gevolgen. NEXT architects heeft een poëtisch statement gemaakt dat bewustwording oplevert én de gebruiker deelgenoot maakt; een voorwaarde voor sterk eigentijds design.’

architecture 01 f2

Internationale jury

De internationale jury wisselde kennis en visie uit met de Nederlandse jury, waarna de internationale jury drie projecten selecteerde. De juryleden zijn designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) een extra prijs toekennen aan Dutch Design Award winnaars met internationale impact of potentie. Dit zijn de designexperts die dit jaar de (inter)nationale jury vormen (in willekeurige volgorde): Cameron Sinclair (VS), Lilli Hollein (AT), Ikko Yokoyama (HK), Pierre-Yves Panis (FR), Yuval Saar (IL), Pieter Aarts (NL), Joost Alferink (NL), Saskia van Stein (NL), Roosje Klap (NL) en Jaapjan Berg (NL).

Dutch Design Awards 2018

Afgelopen juni zijn er 24 Dutch Design Awards uitgereikt in de categoriën Product, Fashion, Communication, Habitat, Design Research, Service & Systems, Best Client en Young Designer. Aan de awards in die laatste categorie werd in samenwerking met Keep An Eye Foundation een geldbedrag van tienduizend euro gekoppeld, om deze jonge talenten te ondersteunen bij de start van hun carrière. Dutch Design Awards heeft nog één award weg te geven: eind deze week bepalen de bezoekers aan Dutch Design Week de winnaar van de Public Award.

 

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel