Dit zijn de 5 finalisten van de EU Mies Award 2019

Dit zijn de 5 finalisten van de EU Mies Award 2019: 2 Belgische bureaus

De 5 finalisten voor de EU Mies Award 2019 zijn bekend gemaakt.

Twee Belgische bureaus zijn geselecteerd voor de prestigieuze prijs met een project in België en in Albanië. Verder staan er projecten uit Frankrijk, Duitsland en Spanje op de lijst. Wij zetten alle finalisten voor je op een rij.

Voor de EU Mies Award zijn vijf finalisten geselecteerd. De jury is bij deze projecten onder de indruk van de manier waarop de bureau’s met de onbestemde programma’s omgaan. Op deze manier geven de ontwerpen veel vrijheid aan de gebruikers om ruimtes naar eigen inzicht te gebruiken.

383 Nominaties

De 5 finalisten komen van een shortlist met 40 projecten. In totaal stonden er twee projecten uit Nederland en vier projecten uit België op deze lijst. Frankrijk voerde deze shortlist aan met zeven projecten.

Eerder waren er al 383 nominaties uit 38 landen geselecteerd. Op deze lijst stonden zeven projecten uit Nederland en 21 projecten uit België. Aanvoerder van deze lijst was Spanje met 27 nominaties.

Onderstaand het overzicht van de vijf finalisten.

Auditorium- en Congrescentrum in Plasencia (ES) door selgascano

Op de grens tussen stad en land, in een buitenwijk van Plasencia, heeft selgascano een Auditorium- en Congrescentrum gerealiseerd. In deze toekomstige uitbreidingszone manifesteert het gebouw zich als een ‘eiland van natuurlijke aarde’. Daarbij tonen de architecten veel respect voor het omringende landschap.

De jury is onder de indruk van het resultaat, dat meer is dan een plaats om conferenties te houden. Hellingen en wenteltrappen verbinden binnen en buiten met elkaar, waardoor een spannend architectonisch landschap ontstaat. Daarmee geeft het gebouw een nieuwe betekenis aan de bijzondere locatie.

PC CARITAS in Melle (BE) door architecten de vylder vinck taillieu

architecture 02 fArchitecten de vylder vinck taillieu geeft een nieuwe toekomst aan het historische psychiatrisch centrum in Melle. Het bestaande paviljoen uit 1908 was deels gesloopt. In deze ruïne komt een monumentale buitenruimte voor zowel de patiënten als de medewerkers.

Nieuwe interventies zijn duidelijk te herkennen aan de opvallende groene kleur van de balken. Door opengebroken muren ontstaat een nieuwe aaneenschakeling van de verschillende ruimtes. Zo ontstaat een spannende architectuur die uitnodigt tot een nieuw gebruik van het oude gebouw. De jury waardeert de manier waarop architecten de vylder vinck taillieu op deze manier een nieuw soort openbare ruimte in een bestaande constructie heeft gerealiseerd.

Skanderbeg Plein in Tirana (AL) door 51N4E

architecture 02 f2Voor de herstructurering van het Skanderbeg Plein in Tirana realiseert 51N4E, in samenwerking met de Albanese kunstenaar Anro Sala, een bijzonder voetgangersgebied. Het plein manifesteert zich als een ‘void’ in de drukke stad. Door specifieke groene zones in te richten ontstaat een interessante afwisseling tussen de verschillende gebieden.

De architecten hebben het plein benaderd als onderdeel van het grotere ecosysteem van de stad. Als onderdeel van dit grotere metabolisme moet het ontwerp bijdragen aan het milieu en de stedelijke verbindingen in Tirana. De jury is onder de indruk van de manier waarop 51N4E het plein heeft getransformeerd naar een hal, een ruimte om doorheen te lopen, een plek om te zitten en te spelen en vele andere activiteiten te organiseren.

Terrassenhaus in Berlijn (DE) door Brandlhuber+ Emde, Burlon en Muck Petzet Architekten

In Berlin-Wedding hebben Brandlhuber+ Emde, Burlon en Muck Petzet Architekten een multifunctionele atelier en galerie gerealiseerd. Met diepe terrassen richt het gebouw zich naar het zuiden. Door het spel van trappen ontstaan verschillende soorten ruimtes, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen binnen en buiten.

Het Terrassenhaus kenmerkt zich door de simpele schil van beton en multiplex. Alleen de liften en badkamers zijn opgenomen in de centrale kernen, waardoor gebruikers zelf de mogelijkheid hebben om verdere ruimtelijke scheidingen toe te voegen. De jury vindt het interessant dat de verschillende volumes zo telkens anders zijn te gebruiken.

Transformatie van 530 woningen in Bordeaux (FR) door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture

Grand Parc Bordeaux bestaat uit drie gebouwen uit het begin van de jaren zestig. Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture hebben deze gebouwen getransformeerd naar een modern complex met 530 woningen. Dankzij een strakke planning kon elk appartement in slechts twaalf tot zestien dagen getransformeerd worden.

Vanuit het interieur hebben de architecten elke woning nieuwe kwaliteiten gegeven. De jury prijst de toevoeging van de galerijen, die het volume, het licht en de luchtcondities van de appartementen vergroten. Tegelijkertijd nodigen ze bewoners uit tot nieuwe vormen van gebruik.

https://eumiesaward.com/

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel