Pritzker Prize 2019 voor Arata Isozaki

Pritzker Prize 2019 voor Arata Isozaki

Arata Isozaki krijgt de belangrijkste internationale architectuuronderscheiding onder meer voor het verbinden van oosterse en westerse architectuur in zijn werk.

Daarmee heeft de 87-jarige Isozaki de dialoog tussen beide werelddelen bevorderd, meent de jury.

Isozaki was niet alleen een van de eerste Japanse architecten die buiten zijn eigen land gebouwen ontwierp, hij haalde ook inspiratie over de grenzen en verwerkte deze in zijn werk. Voor zijn dertigste had hij al verschillende delen van de wereld bezocht; westerse landen, maar ook die in het Midden-Oosten.

Isozaki startte in 1963 zijn eigen bureau, nadat hij eerste voor Kenzo Tange had gewerkt. Zijn vroege werk paste binnen het naoorlogse Japanse modernisme, zij het met een wat conceptuelere benadering waarbij hij zich liet inspireren door historische voorbeelden en stijlelementen uit Europa en de VS.

Later werd zijn werk strenger en classicistischer, om uiteindelijk meer terug te keren naar zijn oorspronkelijke, eclectischer manier van ontwerpen. Zijn gebouwen behoren nooit duidelijk tot een bepaalde architectuurstijl, zelf wil hij daar ook niet van weten. Zo wees hij in de jaren zestig associaties van zijn werk met het metabolisme resoluut af.

“Isozaki bezit een diepe kennis van architectuurhistorie, maar omarmt ook de avant-garde en herhaalt zichzelf nooit. Tot op de dag van vandaag reflecteren zijn gebouwen zijn zoektocht naar een betekenisvolle architectuur, zijn werk tart stilistische categorisaties en hij is altijd fris in zijn benadering”, stelt Tom Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation, die de prijs uitreikt.

Bekende gebouwen

Bekende gebouwen van Isozaki zijn het Festival Plaza op Expo 70 in Osaka, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles (1981-'86, zijn eerste internationale project) en de bibliotheek van de prefectuur van Oita (Japan, 1991-'94). Isozaki is de 46e winnaar van de Pritzker Prize, die ieder jaar wordt uitgereikt.

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel