De levensduur van een beleid

 De levensduur van een beleid

Kroniek van de Brusselse wijkcontracten

De laatste 25 jaar hebben de Brusselse wijken met de meeste moeilijkheden belangrijke overheidssteun gekregen met het oog op hun renovatie en herstel: 550 bouwprojecten, 1730 gecreëerde woningen, 130 nieuwe buurtvoorzieningen, 850 sociaal-economische acties en een groot aantal opgewaardeerde wegen en pleinen. Het ‘wijkcontract’ ontstond in 1993 en werd al snel een emblematisch instrument in het Brusselse overheidsoptreden als structureel en structurerend beleid.

Naast de vele gerealiseerde projecten en acties an sich, is er gaandeweg een hele wereld rond ontstaan met een politieke administratie, experten, verenigingen en burgers. Dit boek geeft inzicht in het groeiproces van de Brusselse wijkcontracten over de afgelopen 25 jaar. Het dompelt de lezer onder in het discours, de verbeelding, de start, de uitvoering en de administratie van een stadsbeleid met lange termijn en dit op verschillende momenten in haar geschiedenis. De veertien gekozen situaties tonen de sociologische kroniek van dat stadsbeleid, van bij haar geboorte tot in haar huidige ontwikkelingsfase, die een aantal belangrijke vragen oproept.

De conclusietekst van het boek vormt voor de auteur de gelegenheid om dieper in te gaan op de ‘tijdelijke perspectieven’ van zowel de verdedigers als de critici van de wijkcontracten. Het levert zo ook een bijdrage aan het publieke debat over de voortzetting of transformatie van het stedelijk beleid in Brussel.

— Auteur: Mathieu Berger, professor sociologie aan de UCLouvain, onderzoeker bij het Centre d’études des mouvements sociaux van de EHESS in Parijs en lid van CityTools, bureau voor stedenbouw.

https://www.civa.brussels/nl/expo-events/de-levensduur-van-een-beleid-mathieu-berger

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel