'Het succes van de Belgische architectuur heeft ook een donker kantje'

'Het succes van de Belgische architectuur heeft ook een donker kantje'

'Architect mag dan het mooiste beroep ter wereld zijn, het is duidelijk dat de architectenbureaus nood hebben aan een shift in bedrijfscultuur', schrijft Cyrus Bohn van de Vrijdaggroep.

Belgische architectuur is hip. Overal ter wereld staan onze architectenbureaus - vaak onder de hippere noemer van atelier of studio - bekend als de meest krachtige, geëngageerde en innoverende vaandeldragers van hun industrie. Le Monde lauwert de jonge garde Belgische architecten als gewaagd en innoverend. Ook op de prestigieuze Architectuur Biënnale van Venetië valt het Belgisch paviljoen steevast in de smaak én in de prijzen.In de projecten van deze architecturale 'rising stars' wordt steevast de nadruk gelegd op een sociale en inclusieve architectuur. Architectuur die past in haar context en die gentrificatie tegengaat - of toch tenminste in goede banen leidt. Een nobel doel dus.

Maar deze goednieuwsshow heeft een donker kantje. Zo werkt het gros van hun schijnzelfstandige 'werknemers' vlotjes 55 uur per week: zonder contract, sociaal vangnet of werkgarantie, voor een vergoeding die in de buurt komt van peanuts. Veel architect-stagiairs worden een uurloon uitbetaald onder het reeds zeer lage minimumbarema van de Orde van Architecten. Vanwaar komt deze schijnbare paradox tussen de 'inclusieve architectuur' en de precaire werkomstandigheden van haar ontwerpers?

Lees verder:  www.knack.be/nieuws/

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel