Rode lasers in het Farnsworth House van Mies van der Rohe

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Designer Iker Gil van Mas Studio en kunstenaarsduo Luftwerk hebben samen een huis van Ludwig Mies van der Rohe in een opvallend licht gezet. De rode lasers benadrukken heel mooi de lijnen van de architect en die van de omgeving.

  Het Farnsworth House in Plano, Illinois is één van de prachtigste voorbeelden van de architectuur van de Duits-Amerikaanse Mies van der Rohe. Het is gebouwd in opdracht van Edith Farnsworth, een vooraanstaand medicus uit Chicago. Zij wilde graag een buitenhuis waar ze in rust haar hobby’s als viool spelen en poëzie vertalen kon uitoefenen. Ludwig Mies van der Rohe had van 1945 tot 1951 om het huis van glas en staal te ontwerpen en te bouwen.

  Barcelona

  Na eerder al samengewerkt te hebben in Barcelona, in het Barcelona-paviljoen dat ook door Mies van der Rohe is ontworpen, hebben Iker Gil en Luftwerk de krachten gebundeld in de VS. Het idee is vergelijkbaar met de opstelling in Barcelona, maar doordat het Farnsworth House meer open van ontwerp is en midden in de natuur staat, pakt het project Geometry of Light hier heel anders uit.

  Zo volgen de lasers niet alleen de lijnen van het gebouw, maar betrekken ze ook de natuur erbij. Er verwijzen bijvoorbeeld lijnen naar de meerdere keren dat er een overstroming van de nabijgelegen rivier was. Ook bomen in de omgeving, die in de lopen der jaren zijn verdwenen, worden met het rode licht geëerd.

  Geluid

  Geluidsontwerper Oriol Tarragó uit Barcelona maakte voor de installatie een compositie. Hiermee hoopt het collectief van kunstenaars en ontwerpers dat bezoekers op een nieuwe manier dit bijzondere gebouw gaan ervaren. Wie een bezoek brengt aan Farnsworth House in de periode dat Geometry of Light te zien is, zal op een andere manier naar de architectuur en natuur kijken.

  Eerder dit jaar werkte Luftwerk ook al in een huis van Ludwig Mies van der Rohe in de Verenidgde Staten. Toen brachten ze gekleurde platen van acryl aan in het McCormick House in Elmhurst, Illinois.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel