Bestaande architectuur transformeren

Bestaande architectuur transformeren

Amsterdam staat vanaf 28 november weer in de schijnwerpers tijdens het Amsterdam Light Festival.

Het thema is Disrupt! Twintig lichtkunstwerken zijn dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de binnenstad. Bezoekers kunnen lopend, fietsend en varend langs de lichtkunstwerken. Het Amsterdam Light Festival is te bezoeken tot en met 19 januari 2020.

De deelnemende kunstenaars uit 16 landen hebben het thema Disrupt! op allerlei manieren geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere kunstenaars de bestaande architectuur in de stad transformeren en bezoekers er met een andere blik naar laten kijken. Geheel in lijn met het thema Disrupt! kiest het festival voor het eerst voor een nieuwe route: Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

Op gevel van Scheepvaartmuseum

Op de façade van Het Scheepvaartmuseum visualiseert de Deense kunstenaar Martin Ersted de opwarming van de aarde door grafieken over de wereldwijd stijgende temperaturen te vertalen naar bewegende laserlijnen. De Britse Tom Biddulph en Barbara Ryan laten zien welke desastreuze gevolgen de opwarming van de aarde vervolgens kan hebben. Met een minimalistisch lijnenspel van wit licht transformeren zij een stuk Amsterdamse gracht in hun kunstwerk Surface Tension tot een overstroomde straat, met de contouren van meegesleurde, drijvende auto’s, verkeersborden en lantaarnpalen.

Blauw verlichte bom

De Nederlandse Krijn de Koning speelt in zijn werk Nacht Tekening met de iconische vormen van de beroemde Magere Brug en laat je er met andere ogen naar kijken. De Koning nam de bestaande vormen als uitgangspunt, husselde ze door elkaar en zette ze vervolgens als lichtlijnen weer op de brug. Het Taiwanese collectief UxU Studio brengt bezoekers in verwarring met een gigantische, blauw verlichte bom die verstild in de lucht hangt bij het Oosterdok.

Schaduwspel

Gabriel Lester plaatst voor zijn installatie Nobody twee robotarmen in een glazen container op de pier bij NEMO Science Museum. De ene robot werpt al lassend extreem fel licht op een marionet die bespeeld wordt door de ander, en zo ontstaat een schaduwspel op de boeg van het museum.

Artis in het donker

Samenwerkingen met Amsterdamse culturele instellingen zorgen deze editie voor een bredere festivalbeleving. In de periode van het festival is ARTIS na openingstijd  in het donker te ervaren met een speciale app. Daarnaast organiseert de ARTIS-Academie twee avondprogramma’s gericht op disruptie en licht en duisternis in de natuur . het Scheepvaartmuseum heeft ook een speciaal programma.

Architectuur en geschiedenis

Architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen verrijkt de nieuwe route met stadsverhalen die bezoekers met andere ogen naar de stad, haar geschiedenis en architectuur laten kijken. Op vijf plekken langs de route wordt een stadsverhaal verteld aan de hand van een uitgelicht gebouw of details daarvan. Het thema Disrupt! is de rode draad in elk verhaal. Zo wordt er ingegaan op het krakersverleden van de stad, oorlogsherinneringen en ingrijpende veranderingen in visies op de stad.

amsterdamlightfestival.com

www.youtube.com

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel