Het Nieuwe Normaal - Nomadisch

Het Nieuwe Normaal

Is covid-19 zwaar en lastig, onze huisschrijver Philip Willaert schildert in deze rubriek de positieve kanten ervan en de prachtkansen voor morgen. In de anderhalvemetermaatschappij zijn de grote ontdekkingen na Columbus terug begonnen en is ook de architectuur in het nieuwe normaal hiervan niet gespaard.

Nomadisch

Aan mijn werk- en keukentafel in het achterhuis is het  muisstil. Ik hoor de meeuwen lachen en het geroep van hun jongen. De dagelijkse rituelen heb ik net opgestart met koffie en  lekker bruin granenbrood van La Riviera, de beste bakker in Oostende, waarvan ik hoop dat niemand het weet. Buiten schijnt de zon, ze werpt fel zeelicht op onze gemeenschappelijke muur met de buren. Ook daar zijn ze net wakker en zie ik wat aarzelend geschuifel door de bij ons binnenkijkende ramen. Eenmaal de laptop als een oester opengeklapt voel ik me weer een gelukkige thuiswerker. Druk? Nee. Af en toe klopt een bedrijf of organisatie bij me aan voor een onderscheidende tekst die hen enig maakt of voor een levendige blog. Het is rustig stil en ik voel me opgeborgen in een sarcofaag waar niemand nog naar omkijkt. Tel ik nog wel mee? Want ja, wie een één dag  niets post op de sociale media, wordt voor dood gewaand, dat verklaart allicht de spuiende onzin op FB: Ik eet een wafel of Jan is ingecheckt in restaurant Le Carnot. Nou en, vraag ik me dan af. 

Achter mijn tafel heb ik vandaag tijd om de wereld rustig in mijn krant te overschouwen. Kranten zijn in staat om orde te scheppen in de vorm van een samenvattende bloemlezing. Behoudens wat lezen en schrijven sluit ik een stilzwijgend pakt met de potplanten in mijn nabijheid. In hun traag leven ontdek ik als een Christoffel Columbus hoe de blaadjes van een voor mij onbekend vetplantje zich gewillig richten naar het door de zee gespiegelde licht. In dat mooie efemere verschijnsel kan ik vatten dat daar een verlangen en schoonheid in huist. Deze alledaagse traagheid van allerlei geruisloze fenomenen om me heen geeft me het gevoel van een nomadisch en teruggetrokken bestaan waarin wij allen willens nillens in zijn geland. Beter dan ooit kan ik mij concentreren op de dingen die dit vergen en lijk ik bevrijd van de roes van de dronkenschap en de snelheid van deze wereldse carrousel. Zelfs bij momenten als ik mij verveel ontstaat  er een magische fascinatie voor de kleine dingen. Als een nomade in de steppen van Mongolië schrijd ik langzaam vooruit. Ik neem vrede met een door licht overspoelde muur, met de blaadjes van mijn vetplantje of met de fluisterende orchidee die mij, hoewel ik er niet gek op ben, overtuigt om ervan te houden. Schrijven in deze situatie van een ronddwalende virus heeft kennelijk een achterkant. En die is zelfs mooier dan we zouden durven geloven.  

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel