Keeping It Modern

Keeping It Modern

Aan de Gerrit Rietveld Academie is een forse subsidie toegekend door de Getty Foundation, in het kader van het Keeping it Modern-programma. Het geld wordt gebruikt voor een onderzoek naar conservering van het gebouw voor de komende decennia.

Deze week werd bekend dat het iconische, door Gerrit Rietveld (1888-1964) ontworpen gebouw 175 duizend euro ontvangt van de Getty Foundation. Rietvelds eerste schetsen voor het oudste van het uit drie gebouwen bestaande instituut in de Frederik Roeskestraat in Amsterdam stammen uit 1950; de kunstacademie werd door architectenbureau Rietveld van Dillen van Tricht tussen 1959 en 1967 van een moderne behuizing voorzien. Als dank nam de academie, oorspronkelijk Instituut voor Kunstnijverheid geheten, vier jaar na zijn overlijden en een jaar na oplevering de naam van de Utrechtse hoofdarchitect aan. 

KEEPING IT MODERN

Naast de Gerrit Rietveld Academie kregen deze zomer twaalf andere architectuurprojecten deze prestigieuze subsidie. De Getty Foundation in Los Angeles, onderdeel van de J. Paul Getty Trust, is opgericht om financiële ondersteuning te bieden ten behoeve van het behoud en onderhoud van beeldende kunst en architectuur wereldwijd. Het Keeping It Modern-programma binnen de stichting richt zich op architectonische conservering en restauratie. Sinds 2014 heeft het 77 grote projecten van subsidie voorzien. De technische rapporten zijn te bekijken op de Keeping It Modern Report Library. 

OPEN EN TRANSPARANT

Centraal in het ontwerp van het academiegebouw staan de thema’s 'ruimte-en-licht' en 'prefabricage'. Het gebouw straalt daardoor een grote openheid en transparantie uit, mede dankzij de scherpe detaillering en door de scheiding van de vliesgevel en de dragende constructie. Om in de toekomst de drie gebouwen duurzamer te maken is een anderhalf jaar durend onderzoek op touw gezet, een samenwerkingsproject tussen de staf van de Gerrit Rietveld Academie, WDJArchitecten, Ingenieursbureau ABT en Rietveld-deskundige Erik Slothouber. 

ONDERZOEK IN THEMA’S

Het onderzoeksprogramma ten behoeve van het behoud en beheer van het gebouw voor de komende decennia, wordt onderverdeeld in vier subthema’s: historisch onderzoek, duurzaamheid, visie toekomstonderwijs en onderhoud, om uiteindelijk tot een Conservation Management Plan (CMP) te komen. 'Deze bijzondere subsidie geeft ons de mogelijkheid om fundamenteel onderzoek te doen naar het gebouw en tegelijk voorstellen te maken om dit unieke onderwijsgebouw op een waardige manier voor te bereiden op het onderwijs van de toekomst', aldus architect Henri Snel, leider van het project. 

www.getty.edu/foundation

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel