Urban Adaptation Competition voor architecten – Flexibiliteit met modulaire houtbouw

Urban Adaptation Competition voor architecten – Flexibiliteit met modulaire houtbouw

DE URBAN ADAPTATION COMPETITION daagt architecten en studenten van over de hele wereld uit om een manier te vinden om veelzijdige gebouwen te realiseren die aangepast kunnen worden aan de veranderende behoeften van de stadsbewoners. 

Gedurende de levensduur van een gebouw kunnen de woonwensen totaal veranderen door demografische, culturele of politieke ontwikkelingen. Misschien is er in een bepaalde buurt minder kantoorruimte nodig en is er meer behoefte aan kleuterscholen. Of andersom.

Stedenbouw moet niet alleen flexibel zijn, maar ook efficiënter en milieuvriendelijker worden. De bouw produceert 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar hout doet precies het tegenovergestelde: het slaat CO2 op. Technische houtproducten hebben een concurrerende prijs omdat er snel en licht gebouwd kan worden met prefab elementen en modules.  Deze elementen zijn flexibel en maken levensloopbestendige ontwerpen mogelijk.

“Een houten draagconstructie is eenvoudig aan diverse situaties aan te passen. Hout is flexibel: het is een gemakkelijk materiaal om mee te bouwen, maar ook om te demonteren en opnieuw te gebruiken”, zegt Rahel Belatchew, een Zweedse architect en jurylid van de wedstrijd.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Metsä Group, de Aalto-universiteit en het Finse Ministerie van Milieu. De deelnemers wordt gevraagd een centraal gelegen onbebouwd perceel in een stedelijk gebied te selecteren. En vervolgens een plan te ontwikkelen voor een innovatief modulair houten ontwerp voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat eenvoudig aangepast kan worden aan de veranderende behoeften van de wijk. De ontwerpen moeten voldoen aan visuele en functionele criteria en daarnaast (1.) aanpasbaarheid, (2.) modulariteit en (3.) duurzaamheid laten zien.

De deadline voor deelname is 31 december 2020, 24:00 CET. Vooraf registreren is niet nodig.

De winnaar ontvangt €15.000 en de tweede prijs bedraagt €5000.

De jury

De juryleden zijn Andrew Scott, professor Architecture and Urbanism aan het Massachusetts Institute of Technology, Rahel Belatchew, hoofdarchitect en oprichter van Belatchew Arkitekter, Zweden en Minna Riska, architect en partner bij MDH Arkitekter, Noorwegen.

De winnaars worden in februari 2021 bekendgemaakt.

Ga voor meer informatie over de wedstrijd naar www.urbanadaptation.com

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel