België drie keer in de prijzen op Nederlandse ARC Awards

België drie keer in de prijzen op Nederlandse ARC Awards

Gare Maritme - Architect renovatie : Neutelings Riedijk Architecten - Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & partners en Boydens engineering

In Amsterdam werden op donderdag 12 november de ARC20 Awards uitgereikt, de jaarlijkse architectuurprijzen van het magazine de Architect. 

Van de zes uitgereikte ARC20 Awards gingen er drie naar Belgische projecten of ontwerpers. De ARC20 Architectuur Award ging naar het Maritiem Station in Brussel door Neutelings Riedijk Architecten. Jasper Stevens en Karel Verstraeten (FELT architecture & design) wonnen de ARC20 Jong Talent Award. Ook de ARC20 Detail Award ging naar Gent met Woning JJ van Ae-Architecten.

Het historische Maritiem Station (Gare Maritime) op de site van Tour & Taxis in Brussel, ooit het grootste goederenstation van Europa, werd door Neutelings Riedijk Architecten omgevormd tot een nieuwe overdekte stadswijk die ruimte biedt voor werken, wandelen, winkelen, eten en beleven. Onder de bestaande constructie werden twaalf houten paviljoenen geplaatst die gezamenlijk de nieuwe invulling van 45.000 vierkante meter herbergen. Daartussen is, zoals in een echte stad, een structuur van boulevards, straten, parkjes en pleinen ontstaan. 

Het historische gebouw werd zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & partners en Boydens engineering. De inrichting van de openbare ruimte en het groen is verzorgd door landschapsarchitecten OMGEVING.

Nieuw soort stedelijkheid

De jury was onder de indruk van de manier waarop Neutelings Riedijk Architecten met dit project bijdraagt aan de revitalisering van dit stadsdeel van Brussel. “De architecten zijn erin geslaagd enorm veel vierkante meters toe te voegen. Tegelijkertijd deinzen ze er niet voor terug om ruimtes leeg te laten. Dat heeft geresulteerd in een mix van een nieuw soort stedelijkheid. Bovendien geeft het project door middel van hergebruik en de toevoegingen van hout een goed antwoord op het vraagstuk rondom duurzaamheid. Daarmee is het Maritiem Station een prachtig voorbeeldproject voor de hedendaagse ontwerpopgaven in de architectuur.”

ARC20 Architectuur Award

De ARC20 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met verrassende architectuur. Voor de ARC20 Architectuur Award zijn in totaal 138 projecten ingezonden. Daaruit selecteerde de jury drie nominaties: het Maritiem Station in Brussel, Forum Groningen en Fort van Hoofddorp.

www.arc-awards.nl

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel