Cabin Art in Sint-Idesbald

 • architecture-
 • architecture-

  1947. Een wat in zichzelf gekeerd vijftiger kuiert dagdromend over de zeedijk van Sint-Idesbald en treft daar als bij wonder zijn jeugdliefde Anne-Marie De Martelaere, meer dan een decennium na hun laatste treffen, een haast surrealistische ontmoeting. Paul Delvaux had zijn artistieke ziel al aan Sint-Idesbald verkocht, toen een trekpleister voor zonnekloppende kunstenaars zoals zijn vriend George Grard, nu was ook zijn hart onlosmakelijk met het inspirerende kustplaatsje verbonden.

  Tijdens de veertiende editie van Cabin Art zet Sint-Idesbald de iconische schilder in de kijker. Niet toevallig ook, de man werd precies 125 jaar geleden geboren en puurde heel wat schilderijen uit het magische licht van de badplaats. En toevallig viert ook Museum Paul Delvaux zijn veertigste verjaardag, dé plaats voor wie de meester wil leren kennen in aquarellen, tekeningen, schetsboeken, etsen en schilderijen. Reden te meer dus om Delvaux en zijn werk te vieren.

  En waar dat beter te doen dan op het strand met zicht op zee. De 54 kunstwerken van al evenveel kunstenaars op de strandhokjes van Sint-Idesbald vormen een surrealistisch zicht, al zou Delvaux het zelf liever poëtisch realistisch hebben genoemd. Onder de wolkeloze hemel denderen stoomtreinen het zand op, neoklassieke gebouwen rijzen uit de zee en naakte vrouwen doen een rondedansje met vieve geraamten.

  Bij Cabin Art dekt de titel ruimschoots de lading. Op initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed van Koksijde werden 54 strandcabines aan de zeedijk verfraaid met nieuw artistiek werk. De deelnemende kunstenaars lieten zich inspireren door de kenmerkende stations en door de constante aanwezigheid van dood en vergankelijkheid in het werk van Delvaux. En vooral door het poëtische universum dat aan zijn brein ontsproot. Daar gingen ze creatief mee aan de slag, van olieverf en al dan niet computerbewerkte fotografie tot meer geometrische kunstvormen. Het resultaat is een kleurrijke en vooral verbeeldingsrijke strandwandeling langs werk dat op Paul Delvaux geïnspireerd is, in een landschap dat net hem inspireerde.

  Voor wie zin heeft om nieuw en ervaren artistiek talent te savoureren met een ijsje in de hand: Cabin Art loopt nog tot 11 september en is de hele zomer vrij toegankelijk.

  www.koksijde.be/cabinart22

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel