Originele plannen
KMSKA koopt samen met Vlaams Architectuurinstituut eigen originele plannen
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) heeft samen met het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de originele plannen van het museum gekocht. Dat gebeurde op een veiling in oktober. “Het zijn unieke en uitzonderlijke artefacten en getuigenissen van het ontwerpproces van dit iconische gebouw", vertelt minister-president Jan Jambon (N-VA).
Op 11 oktober werden de originele plannen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen per opbod verkocht. Het ging om twaalf stukken. Daarin zaten de eerste ontwerpplannen, de uitbreidingsplannen uit 1925 en een briefwisseling tussen het Antwerpse stadsbestuur en de architecten. Al deze documenten maakten deel uit van het nalatenschap van Frans Van Dijk, die samen met Jean-Jacques Winders het gebouw in 1883 ontworpen heeft.
De waarde van de documenten was geschat op 500 tot 600 euro. Uiteindelijk werd er 4.000 euro voor neergeteld. Het KMSKA en het VAi kochten de plannen in opdracht van de Vlaamse overheid. Die zet via het "topstukkendecreet" in op de bescherming van Vlaams roerend cultureel erfgoed.
"Het KMSKA is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen en heeft een rijke verzameling van absolute topwerken, maar ook het gebouw spreekt tot de verbeelding", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor cultuur. "Ik ben ontzettend blij dat we nu ook een reeks originele plannen van het museum en bijhorende correspondenties konden verwerven. Het zijn unieke en uitzonderlijke artefacten en getuigenissen van het ontwerpproces van dit iconische gebouw."
- Aangemaakt op .