Cultuurprijs KU Leuven gaat naar Congolese kunstenaar Sammy Baloji

Cultuurprijs KU Leuven gaat naar Congolese kunstenaar Sammy Baloji

Fotograaf en beeldend kunstenaar Sammy Baloji krijgt de tweejaarlijkse Cultuurprijs van KU Leuven. De jury is onder de indruk van de manier waarop Baloji de Belgische koloniale geschiedenis verweeft in zijn werk. De Cultuurprijs wordt uitgereikt op 1 december en is 10.000 euro waard.

Sammy Baloji is een internationaal gevierde fotograaf en beeldend kunstenaar die al verschillende prijzen en solotentoonstellingen op zijn palmares heeft. Zijn videowerken, installaties en fotografische reeksen belichten het Belgische koloniale verleden en hoe dat doorleeft in het heden.

Een veelzeggend voorbeeld is Baloji’s installatie met obussen uit de Eerste Wereldoorlog. Voor deze obussen was Congolees koper een onmisbare grondstof. Vandaag zijn de obussen nog terug te vinden in verschillende Belgische woonkamers en cafés: ze staan er op de schoorsteenmantel of dienen als bloempot. Ook Baloji zet planten in de hulzen, maar dan planten uit Congo, want zelfs de ‘oer-Vlaamse’ sanseveria blijkt een erfenis van de kolonisatie.

In haar rapport is de jury van de Cultuurprijs vol lof voor het “consistente werk van Sammy Baloji, waarin de verwevenheid met koloniale geschiedenis subtiel verwerkt wordt”. Met de prijs wil de universiteit haar studenten en personeelsleden kennis laten maken met Baloji’s boeiende werk.

Sammy Baloji heeft al enkele jaren een band met KU Leuven. Sinds 2013 werkt hij nauw samen met professor Filip De Boeck van de Faculteit Sociale Wetenschappen. De jury omschrijft dit duo als “een antropologische fotograaf en een sterk visuele antropoloog.” Hun samenwerking resulteerde al in het boek Suturing the City (2016), de internationale tentoonstelling Urban Now en twee films.  

Cultuurprijs KU Leuven

Sinds 1992 wordt de Cultuurprijs KU Leuven tweejaarlijks toegekend aan een vernieuwende kunstenaar die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming of onderzoek in de kunsten. Elke editie staat in het teken van een andere discipline; voor deze editie is dat beeldende kunst. De onderscheiding wordt mogelijk gemaakt door het Blanlin-Evrart-fonds en is goed voor 10.000 euro. Eerdere laureaten zijn onder meer het muzikale Nadar Ensemble, regisseur Gilles Coulier en schrijfster Rachida Lamrabet.

https://nieuws.kuleuven.be

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2023 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel