Nooit gebouwde versies van Chicago’s Tribune Tower
De Tribune Tower in Chicago is een van de meest iconische wolkenkrabbers in de stad. Niet vreemd als je bedenkt dat het ontwerp afkomstig is uit een wedstrijd van de krant Chicago Tribune waarin men op zoek ging naar het mooiste kantoorgebouw van de wereld.
Die wedstrijd is uiteindelijk gewonnen door Raymond Hood en John Mead Howells die met een ontwerp van een 141 hoge toren in eclectisch-neogotische stijl kwamen. In de tentoonstelling Welcome to Tribuneville: An Imaginary Vision of an Old Chicago That Could Have Been kun je zien wat de andere inzendingen waren. Aan de wedstrijd deden maar liefst 264 architecten uit 23 landen mee. Een andere winnaar had waarschijnlijk gezorgd voor een heel ander Chicago.
89 panelen
Hoe deze er misschien wel uit had gezien kun je zien aan de hand van 60 enorme tekeningen die tot het einde van het jaar te zien zijn in de lobby van 150 N. Riverside Plaza. Hoogtepunt van de expositie zijn de 89 panelen met LED-schermen waarop verschillende digitale illustraties te zien zijn. De prachtige illustraties zijn het werk van cartoonist Klaus en de lokale non-profit MAS Context. Een statement van de organisatie zegt het volgende over Welcome to Tribuneville:
“Hoewel de meeste ontwerpen verloren zijn gegaan voor de collectieve verbeelding, varieert de parade van inventieve voorstellen van prachtig elegant tot hilarisch maf, van neogotisch tot beaux-arts, van de hyper-ornamentele art nouveau tot prachtig vormgegeven kunst. Deco, van stekelig expressionisme tot naakt functionaliteit, en verder… Met ‘Welcome to Tribuneville’ creëert Klaus een alternatieve visie op Chicago door te vragen: ‘Wat als alle inzendingen voor de Tribune Tower Competition uit 1922 waren gebouwd?”
De afmetingen van 45 meter breed bij bijna 7 meter hoog maakt de installatie een indrukwekkende ervaring. Door het formaat zijn ook heel mooi alle details te zien. Zo zie je zeppelin-achtige vliegmachines, een monorail door de stad en heel hoog gelegen wandelpaden. Het zegt alles over het optimisme in de toekomst die er ruim 100 jaar geleden was in Chicago.