NEXT wint in Koksijde met houten uitkijktoren

 • Koksijde-houten-uitkijktoren-

  Koksijde-houten-uitkijktoren-

 • Koksijde-houten-uitkijktoren-

  Koksijde-houten-uitkijktoren-

 • Koksijde-houten-uitkijktoren-

  Koksijde-houten-uitkijktoren-

 • Koksijde-houten-uitkijktoren-

  Koksijde-houten-uitkijktoren-

  NEXT architects is de winnaar van de competitie voor de uitkijktoren Hoge Blekker aan de Belgische kust.

  De gemeente Koksijde, provincie West-Vlaanderen en Westtoer schreven de prijsvraag uit om de landschapsbeleving in de toeristische regio’s te versterken. Met het programma ‘Horizon 2025’ wil de provincie een netwerk van landschapsobservatiepunten realiseren.

  Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van de Belgische kust. Bezoekers stijgen naar 20 meter hoogte via een helixvormige trap om vanaf een platform onbelemmerd de horizon te beleven. De weg omhoog is besloten door houten lamellen waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd blijft. Eenmaal boven wordt het uitzicht in volle glorie ervaren. Het spel tussen open en dicht en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en van de toren zelf.

  De Hoge Blekker bestaat bijna volledig uit een stapeling van slanke houten balkjes die samen een constructieve eenheid vormen. NEXT heeft voor de constructieve uitwerking samenwerking gezocht met Miebach Consulting, een Duits ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in het gebruik van hout als constructief materiaal.

  De uitkijktoren maakt het spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

  Deze uitkijktoren past in een reeks van bijzondere landmarks en uitkijkpunten van NEXT architects, waaronder het prijswinnende Elastisch Perspectief in Barendrecht dat geheel in cortenstaal is uitgevoerd en het mysterieuze It Goddeloas Fiersicht in Friesland dat uit beton is opgebouwd.

  Naar verwachting wordt de uitkijktoren in 2019 gerealiseerd.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel