Franse toparchitect Nouvel bouwt nieuw congrescentrum op de Heizel

Franse toparchitect Nouvel bouwt nieuw congrescentrum op de Heizel

Sterarchitect Jean Nouvel mag het congrescentrum van Neo bouwen. Nouvel is onder meer bekend van de Torre Gloriès in Barcelona, en het spectaculaire Philharmonie de Paris.

Toch is het nog onzeker of er snel gebouwd kan worden, want er hangt nog een procedure bij de Raad van State.

De architect is deel van een consortium, samen met de Belgische spelers CFE en Cofinimmo. Naast het congrescentrum bouwen ze ook het viersterrenhotel dat er bij hoort. Hij doet dat trouwens samen met het Brussels architectenbureau MDW Architecture. "Dat is zo voor al onze Belgische projecten", laat dat bureau weten aan BRUZZ. "Nouvel legt meer de nadruk op het ontwerp, wij op de uitvoering. Maar in elke fase werken we samen."

De hangende tuinen

Het Congrescentrum is in de visie van architect Jean Nouvel "een lichtbak gebouwd uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is aansluitend bij het hellende terrein".

Het dak is een hangende tuin die toegankelijk is voor deelnemers aan congressen en voor het hotelcliënteel. Het hotel ligt langs de Keizerin Charlottelaan aan de uiterste noordkant van de grote terrastuin en vormt daarmee het dak van het Congrescentrum.

De 250 viersterrenkamers hebben uitzicht op het Atomium en de hoogste verdieping herbergt een bar met panoramisch uitzicht en een dynamisch dak. Het consortium vertrouwt de exploitatie van het hotel toe aan wereldspeler NH Hotels.

Bouwvergunning op los zand

Toch dreigt er nog vertraging te komen, weet De Tijd. Want de bouw van het internationaal congrescentrum (Neo II) wordt grotendeels gefinancierd met de 165 miljoen euro die Unibail-Rodamco betaalt voor de gronden van het shoppingcenter (Neo I). De Franse groep is alleen bereid te betalen als het helemaal zeker is dat het effectief kan bouwen.

Ondanks een positief advies voor de vergunningen, is dat nog niet het geval. Want om het te mogen bouwen, moest het Gewestelijk Bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat deed de Brusselse regering (twee keer), maar er is beroep ingediend bij de Raad van State.

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel