Crematorium van KAAN Architecten ligt waardig in het landschap

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Bij de Oost-Vlaamse stad Aalst is onlangs het nieuwe Crematorium Siesegem geopend.

  KAAN Architecten heeft het gebouw ontworpen als een opeenvolging van ruimten en in nauwe relatie met de rustgevende omgeving.

  Het crematorium, gesitueerd aan de westelijke ringweg rond Aalst, gaat op in een door heesters en bomen omzoomd park naar ontwerp van landschapsarchitect Erik Dhont. Bij aankomst op het terrein vanaf de Blauwenbergstraat is volgens KAAN Architecten de sereniteit al voelbaar; de groene heuvels dragen bij aan een gevoel van vertraging.

  Aan de noordzijde ligt een vijver, die als waterbuffer dient. De aangrenzende strooizones en het urnenveld zijn ontworpen als lichte heuvels. De dienstweg voor lijkwagens loopt via de oostzijde en is geheel aan het oog onttrokken, om nabestaanden niet te storen tijdens de rouwplechtigheid en de privacy te respecteren.

  Gerelateerde ruimten

  De architectuur begeleidt – zowel metaforisch als fysiek – de overgang van een drukke buitenwereld naar een ingetogen interieur. In de zuidwestelijk hoek van het gebouw ligt een patio, waar de bezoeker weliswaar nog binnen is, maar wel de dagelijkse drukte al ‘buitensluit”.

  Na het betreden van het gebouw komt de bezoeker in een opeenvolging van ruimten, waarbij ruimtelijke verwarring door de architecten is vermeden. De binnenruimten hebben een hoogte van 6,4 meter, wat samen met het ruim binnenvallende daglicht zorgt voor een gevoel van weidsheid.

  Een grote betonnen luifel gaat over in een ruim portaal met direct zicht op de receptie. De ontvangsthal heeft aan beide zijden een groot raam met zicht op de aangelegde tuinen. Vanuit deze ruimte kunnen bezoekers het horecagedeelte betreden. Ook liggen aan de hal twee condoleanceruimtes, die elk weer zijn verbonden met de ceremoniezalen.

  Daglicht en zachtgele tinten

  Crematorium Siesegem heeft twee ceremoniezalen. De grote aula heeft royale afmetingen en biedt plaats aan 600 personen. Ook de meubels zijn ontworpen door KAAN Architecten. De leren bekleding van de zitbanken heeft een zachte textuur en een lichte, geel-beige kleur, die ook in andere ruimten terugkomt. De tint verwijst naar zand en stof, legt het architectenbureau uit.

  Achteraan de ruimte biedt een glazen wand zicht op een patio, die in verbinding staat met het omringende landschap. De patio’s, gevuld met natuur en daglicht, kunnen een troostend tegenwicht bieden voor het verdriet van de nabestaanden.

  De technische ruimten heeft KAAN Architecten tot een fundamenteel onderdeel van het ontwerp gemaakt. Het bureau heeft de ruimten zichtbaar en toegankelijk gemaakt en verbergt het crematieproces niet. De ovens en de schoorsteen, die zich door een glazen opening in het dak uitstrekt, hebben weer de zandgele kleur. Dit zorgt voor een gevoel van waardigheid en intimiteit in het gebouw, aldus het architectenbureau.

  Materialen

  De materiaalkeuze en de detaillering dragen in hoge mate bij aan de serene en gelijkmatige sfeer. Voor het exterieur heeft KAAN Architecten gekozen voor met name zichtbeton; de binnenwanden zijn voorzien van een matte, enigszins oneffen cementlaag. Het plafond heeft een ruwe, gespoten afwerking met akoestische eigenschappen.

  In de familiekamers en koffiekamers zijn eiken parketvloeren toegepast. Ceppo di Gré-marmer is in platen van 2,4 bij 1 meter gezaagd, waarna ze tot een visueel samenhangend patroon zijn gerangschikt. Deze methode is toegepast op de vloeren en wanden. Hetzelfde marmer is gebruikt voor de receptie in de centrale ontvangsthal, voor de bar, de pupiter, de katafalken en de hoge plinten in de patio's.

  Ruimtelijke oriëntatie

  Crematoria kenmerken zich door een complexe logistiek, legt KAAN Architecten uit. Het bureau heeft toch een gebouw ontworpen dat vanzelfsprekend aanvoelt in gebruik. Signalisatie is tot een minimum beperkt; de architectuur zorgt voor de ruimtelijke oriëntatie, waardoor bezoekers zich er niet verloren voelen.

  Het gebouw strekt zich horizontaal uit in het glooiende landschap, met een zuivere geometrie en evenwichtige proporties. Het crematorium straalt waardigheid en rust uit. De uitvoering van het landschapsontwerp van Erik Dhont zal in januari 2019 zijn voltooid.

  KAAN Architecten heeft Crematorium Siesegem ontworpen, na het winnen van een internationale competitie in 2012.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel