Kubuscomplex

 • kubuscomplex-01
 • kubuscomplex-02
 • kubuscomplex-03
 • kubuscomplex-04

  In 2014 werden architect Gregory Nijs en Nadia Jottard verliefd op de 16de-eeuwse kapel ‘De Waterhond’ in Sint-Truiden in Belgie.

  Nu 2 jaar later neemt hun architectenbureau Klaarchitectuur haar intrek in dit gerestaureerde pand. De renovatie van de kapel past binnen een trend waarbij steeds meer religieuze gebouwen een nieuwe bestemming krijgen.

  Demontabel kubuscomplex

  Omdat het religieuze gebouw hoog en uitgestrekt was moest er een creatieve oplossing worden gevonden voor het verwarmen van de ruimte, en ook voor de opvulling van de uitgestrekte ruimte. De oplossing is gevonden door een hagelwit kubuscomplex in de kapel te plaatsen dat volledig demontabel is. Zo kan alleen de werkruimte verwarmd worden en hoef je niet het hele gebouw te isoleren.

  Gestapelde dozen

  Het kubuscomplex bestaat uit vier op elkaar gestapelde dozen en dienen als kantoor- en vergaderruimte. De dozen staan overkragend ten opzichte van elkaar. Een trappencomplex rondom de dozen zorgt voor een extra beleving. De doos op de begane grond bevat de sanitaire voorzieningen, de lift en het technisch lokaal. De eerste en tweede verdieping bevat kantoren. De ontvangst- en vergaderruimte op de derde verdieping zit hoog in het dak en heeft uitzicht op de spanten van het originele dak.

  Bouw en kunstwerk

  De voormalige kapel heeft een nieuw altaar, een tabernakel in kruisvorm en een Mariabeeld, als knipoog naar het verleden. Het gebouw is naast een functioneel bouwwerk ook een kunstwerk. Op dit moment functioneert het gebouw vooral als werkplek voor de 10 medewerkers van Klaarchitectuur, maar het architectenbureau zet de deuren ook open voor externe die de ruimte willen gebruiken voor vergaderingen, concerten etc.

  In het verleden ontwierp Klaarchitectuur het bedrijfsgebouw van Berghoff Belgium, wortelfabriek Verco en diverse kledingzaken.

  • Aangemaakt op .

  Adres

  Alsembergsesteenweg 842
  1180 Ukkel (BE)
  Belgium

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters,

  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties : Bea Buyse

  +32 (0)477 77 93 68

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social

  facebook

  pinterest

  Vincent de Puydt


  MediaXel bvba - © 2018