Nieuw Provinciehuis Antwerpen

Nieuw Provinciehuis Antwerpen

Pin It

Het nieuwe provinciehuis, dat er in 2018 zal staan, wordt een compacte en duurzame nieuwbouw.

Het gebouw zal ruimschoots voldoen aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid. Het wordt een inspirerend provinciehuis, een visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie. Het ontwerp is van de hand van Xaveer De Geyter (XDGA architecten).

Een markant ontwerp

Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen wordt dit jaar in gebruik genomen. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het gebouw werd ontworpen als een vrijstaande, maximaal compacte constructie. Het combineert een congresdeel in de voorbouw en een kantoordeel als torengebouw. Het volume van de voorbouw is opgedeeld in twee verdiepingen: een halfverzonken verdieping met auditorium, raadzaal, tentoonstellingsruimte en lobby, en op de eerste verdieping polyvalente ruimten. Het balkvormige volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in het park, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen.

Ruimte optimaal benut

Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt net geen 58 meter hoog. Dat is iets lager dan het oude provinciehuis (71 meter). Er zullen ongeveer 760 mensen werken: medewerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen.

Het kantoorgedeelte biedt werkplekken voor ongeveer 660 kantoorwerkers. Verschillende types werkplekken worden gedeeld, niemand heeft nog een 'eigen bureau'. Op die manier wordt de ruimte efficiënt benut. In de tijdelijke huisvesting wordt er nu al geëxperimenteerd met de principes van ‘anders werken’.

Een uniek congrescentrum

Het nieuwe provinciehuis wordt uitgerust met een publiek congrescentrum. Met z'n capaciteit van 350 personen biedt het een ideaal kader voor een studiedag, seminarie of congres. Gemeentes, verenigingen, firma’s en beroepssectoren zullen het congrescentrum kunnen afhuren.

Een duurzaam gebouw

Het nieuwe provinciehuis wordt een duurzaam gebouw: uiterst compact, met hoogwaardige isolatie van de gevels, intensief groendak op de ondergrondse parking en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen.

Verwarmen en koelen doen we met een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek. Een verwarmingsinstallatie op gas of stookolie wordt daardoor overbodig. Op het dak komen er panelen voor de productie van elektriciteit. De gevel is maar voor 40% beglaasd, om opwarming door zonnewarmte te verhinderen. Toch is er veel lichtinval tot diep op de werkvloer, door de driehoekige ramen op hun punt te plaatsen. De energiekost van deze passiefbouw zal zeer laag liggen.

Nieuw Provinciehuis Antwerpen 2