KANAL – Centre Pompidou

KANAL – Centre Pompidou

Op 5 mei opent KANAL – Centre Pompidou de deuren van de voormalige Citroëngarage te Brussel voor een voorproef van de ‘Culturele stad’ in wording, die onder meer een architectuurcentrum en het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst zal huisvesten.

13 maanden lang kan het publiek het mythische gebouw ontdekken aan de hand van kunst- en architectuurtentoonstellingen. Het voorproefjaar duurt tot juni 2019. Najaar 2019 starten de bouwwerkzaamheden, de opening wordt verwacht eind 2022

Een podium voor Brussel

In maart is het ontwerp ‘Een podium voor Brussel’ van architectenbureaus noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL – Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’

Herstructurering Citroën showroom

Het winnende project behoudt alle iconische elementen van de bestaande architectuur. De opengewerkte en geherstructureerde showroom wordt het visitekaartje van KANAL – Centre Pompidou: beneden is er ruimte voor installaties, performances en concerten, op de bovenverdieping komt een restaurant. Het kenmerkende witte fries bovenin de gevel wordt rondom het hele gebouw verlengd in de vorm van een lichtkrant, die informatie kan verspreiden of onderdeel kan zijn van een kunstproject.

Binnenin geeft een ‘straat’ dwars door het gebouw van 35.000 m2 o.a. toegang tot drie grote ‘dozen in een doos’. Die nieuwe volumes worden in de voormalige werkplaatsen opgetrokken en zullen plaats bieden aan het museum voor moderne en hedendaagse kunst, het CIVA en een auditorium met 400 zitplaatsen. Niet alleen lost het internationale architectenteam zo de klimaatbeheersing in de verschillende ruimtes op; hun keuze weerspiegelt ook de intentie om alle gevels van het gebouw een functie te geven. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn verspreid over vier niveaus van verschillende hoogte, wat veel verschillende aan configuraties toelaat.

  • Totale oppervlakte: 39.100 m² (+ 2.500 m² parkeergelegenheid)
  • Openbare binnenruimte: 12.500 m²
  • Museum voor moderne en hedendaagse kunst: 12.200 m² aan tentoonstellingsruimte
  • Architectuurcentrum CIVA: 7.000 m² (waarvan 1.800 m² aan tentoonstellingsruimte)
  • Gedeelde ruimte: 7.400 m²
  • Begroting verbouwingswerken: €125 miljoen ex btw
  • Geplande bouwperiode: najaar 2019- eind 2022
  • Created on .

Adressen

België
MediaXel
Alsembergsesteenweg 842
BE - 1180 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel