Schmidt Hammer Lassen Architects ontwerpt hoofdkantoor Solvay Brussel

  • solvay-brussel-

    solvay-brussel-

  • solvay-brussel-

    solvay-brussel-

  • solvay-brussel-

    solvay-brussel-

  • solvay-brussel-

    solvay-brussel-

    Solvay, een materiaal- en chemiebedrijf, selecteerde het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects om zijn nieuwe hoofdkantoor in Brussel te ontwerpen.

    Het winnende team, bestaande uit de lokale Modulo Architects en VK Engineers werd verkozen boven OMA, Valode & Pistre, Wilmotte & Associés en Henning Larsen.

    Het nieuwe gebouw, gelegen op het terrein van 22 hectare dat sinds 1953 veel van Solvay’s activiteiten heeft gehuisvest, zal volgens Schmidt Hammer Lassen geen typisch hoofdkantoor zijn, maar eerder een vloeiende, collaboratieve ruimte waar teams en partners kunnen co-creëren en met elkaar kunnen communiceren. De groene ambities zijn terug te zien in het duurzame ontwerp met bijna-energieneutrale gebouwen en een groene campus.

    Groene campus

    Op het terrein worden bezoekers verwelkomd op De Esplanade, het ‘stadstapijt’ met een meer formeel, stedelijk karakter  dan de omgeving met plantenbakken, banken, solitaire bomen en kleine reflecterende zwembaden. Het nieuwe grote groene dak, ontworpen als een geometrische tuin, biedt een onbelemmerd uitzicht op de omgeving. Het beschikt ook over dakramen en grote verzonken tuinen die de onderliggende werkplaatsen bieden met toegang tot de buitenlucht.

    Dakpark

    Het bestaande park aan de westkant van de ingang zal een gewijd bos worden en zal de 18de-eeuwse waterstroom die verbonden is met de Zenne activeren. Regenwater zal zoveel mogelijk worden opgevangen en hergebruikt. De stroom zal de natuurlijke regenwaterbassins versterken om de biodiversiteit te stimuleren en tegelijkertijd microklimaten te creëren. Een open lucht amfitheater in de Yard aan de noordkant van de campus verbindt het hoofdkantoor met het nieuwe restaurant. Bij het vormgeven van deze ruimte is zorgvuldig aandacht besteed aan de bestaande bomen om te profiteren van het glooiende landschap en de historische waarde van de bestaande soort.

    De groene ruimten en het grote plein leiden het personeel en de bezoekers naar de beglaasde, open en uitnodigende hal met de hoofdingang, geflankeerd door het café en het Solvay Experience Center. In het gebouw biedt een indrukwekkend atrium, ruim voorzien van natuurlijk licht, sociale en visuele connectiviteit tussen verdiepingen en afdelingen. De eerste twee verdiepingen herbergen de laboratoria en werkplaatsen, terwijl de kantoren de bovenste vier verdiepingen beslaan. Daartussenin biedt het Meeting Centre medewerkers de mogelijkheid om te vergaderen, te ontspannen en te communiceren, terwijl ze op de campus genieten van de groene vergezichten via grote 360 ​​° -terrassen.

    Kantoren

    Informele werkruimten, zoals de grote sociale trap die langs het atrium loopt en de vredige groene patio die als achtergrond dient, zullen nieuwe manieren van werken, communiceren en samenwerken verwelkomen.

    Solvay heeft ambitieuze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en zet zich in voor het minimaliseren van zijn bedrijfsafval en de impact van zijn productieprocessen op de lucht-, water- en bodemkwaliteit. Het winnende ontwerp van Schmidt Hammer Lassen, dat naar verwachting wordt gecertificeerd als BREEAM Excellent, zal koolstofneutraal zijn, met behulp van geothermische energie, zonnecellen en natuurlijke ventilatie.