Slangen+Koenis ontwerpt grootschalig zwembadcomplex in Aalst

Slangen+Koenis ontwerpt grootschalig zwembadcomplex in Aalst

Architectenbureau Slangen+Koenis heeft het winnende ontwerp gemaakt voor een nieuw zwembadcomplex in de Belgische stad Aalst.

Het ontwerp bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw en is gericht op zowel recreatie als sport.

De gemeente Aalst heeft een team met onder andere Slangen+Koenis Architecten gekozen voor de realisatie van een modern en toekomstbestendig zwembad met regionale functie. Het complex wordt ruim 9.600 m2 groot.

Programma

Het stedelijk zwembad Aalst krijgt voor de beoefening van sporten een 50-meterbad, een springtoren voor schoonspringen en een bad van 25 x 35 meter voor onder andere waterpolo en duiken. Voorts wordt een multifunctionele sportzaal gerealiseerd, zodat ook trainen voor de triatlon in het sportcomplex mogelijk is.

Voor de recreatieve bezoekers kom er een bad met ruim 220 meter aan glijbanen, laat het architectenbureau weten. Het doelgroepen- en instructiebad met aangrenzende wellness-zone kan aan zowel het sport- als het recreatielandschap worden gekoppeld.

Centraal in het complex ligt een ruime entreehal met een monumentale trap en horeca. De horecavoorziening biedt zicht op alle baden en het omliggende landschap. Het ontwerp voorziet verder in kantoorruimte voor huurders en tijdelijke initiatieven. Bij het complex hoort ook een beheerderswoning.

Interactie met landschap

Het nieuwe zwembad geeft een impuls aan de kwaliteit van het hele zwembadpark, waarvan het gebouw een integraal onderdeel is, aldus de ontwerpers. Het landschapsontwerp van Marseille Buiten | ruimtelijk ontwerp gebruikt de bestaande kwaliteiten van het park en creëert nieuwe verbindingen voor een betere ontsluiting en aantrekkelijker verblijf.

Het complex is ontworpen als een paviljoenachtig gebouw, dat met verschillende accenten reageert op de groene omgeving, aldus Slangen+Koenis. De transparantie van de plint, het doortrekken van het park op het horecaterras en de schuin oplopende houten luifel zorgen voor interactie tussen het gebouw en het landschap. Details en accenten geven het complex bovendien een menselijke schaal, leggen de architecten uit.

Duurzaam

Het ontwerp wordt uitgevoerd in duurzame en natuurlijke materialen. De kwalitatief goede bestaande bouwdelen zijn in het ontwerp behouden. Voorts zorgt het winnende team met een optimaal gebruik van daglicht en het installatieconcept voor een minimalisering van het energieverbruik en de milieubelasting, alsook voor een aangenaam binnenklimaat.

Een periode van bijna drie jaar aan voorbereiding en intensieve inspraak van scholen, sportverenigingen, individuele gebruikers en omwonenden is aan het verkrijgen van de opdracht voorafgegaan, laat Slangen + Koenis weten. De opdracht betreft een design, build & maintain-aanbesteding; naast Slangen+Koenis en Marseille Buiten | ruimtelijk ontwerp bestaat het winnende team – de VITA Groep – uit bouwbedrijf Cordeel, Hellebrekers Technieken en Bartels Ingenieursbureau.

architecture 03 f2

 

  • Created on .

Adressen

België
MediaXel
Alsembergsesteenweg 842
BE - 1180 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel