Een krachtig ensemble

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f

  MVRDV heeft een strategisch masterplan gepresenteerd voor de nieuwe woonwijk Westerpark West in Amsterdam.

  Het voormalige kantorencomplex van ING wordt getransformeerd naar een groene en levendige buurt met 750 woningen. Er zijn twaalf gebouwen gepland, waarvan MVRDV er vijf zelf ontwerpt. Daarnaast zijn TANK, Blauw, KRFT, Studio Maks en DoepelStrijkers betrokken bij het project.

  Het masterplan voor Westerpark West beslaat een oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Het langgerekte gebied tussen de Haarlemmervaart en het Brettenpad is opgedeeld in vijf kavels van elk 90 tot 250 woningen. De kavelstructuur lijnt uit met het stratenpatroon van de Gibraltarbuurt ten zuiden van het plan.

  Variërende bouwblokken

  MVRDV ontwierp zelf vijf gebouwen voor de nieuwe woonwijk. Deze kenmerken zich door expressieve erkers, grote overstekken of juist expressieve balkons. Ook pakt het bureau een bestaand kantoorgebouw uit de jaren tachtig aan door de gevel te vervangen door een groene gevel.

  Daarnaast heeft het bureau collega-architecten uitgedaagd om karaktervolle gebouwen voor het gebied te ontwerpen. De ontwerpen van TANK, Blauw, KRFT, Studio Maks en DoepelStrijkers vormen samen een krachtig ensemble. Door te variëren in gebouwtypologieën en het karakter van de openbare ruimte, ontstaat een markante wijk middenin de stad.

  Groene wijk

  “Amsterdam heeft dringend behoefte aan woningen in allerlei groottes en prijsklassen, zowel koop als huur,” aldus Nathalie de Vries. “Gezien het grote aantal woningen die dit project toevoegt aan Amsterdam-West, hebben we volledig ingezet op architectonische diversiteit. De openbare ruimte wordt groen en sluit nauw aan bij het Westerpark.”

  Voor het landschap werkt MVRDV samen met Gustafson Porter + Bowman. Het Londense bureau was eerder al verantwoordelijk voor het ontwerp van het park rond de Westergasfabriek.

  Westerpark West is ontwikkeld in samenwerking met HBB Groep, iLINQ, DGMR Adviseurs, Pieters Bouwtechniek Utrecht, DWA, Techniplan adviseurs en IGG.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel