Innovatieve baksteenarchitectuur

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Nelissen Steenfabriek in Kesselt Lanaken (BE) heeft een nieuw hoofdkantoor met showroom. Het gebouw, naar een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv, is opgetrokken met het door het bedrijf geleverde bakstenen.

  Toelichting: UAU collectiv en Architectengroep PSK – Het volume is opgebouwd uit drie bouwlagen die geschrankt boven elkaar zijn geplaatst. De onderste bouwlaag is een U-vormige schijf die zich met de open zijde oriënteert naar de voorliggende Kiezelweg, met een uitnodigend karakter naar de bezoekers, en waarbij de buitenruimte en de binnenruimte als het ware in elkaar opgaan en opgenomen worden in het gebouw. De onderste bouwlaag kent een dubbel gebruik, zij wordt deels als kantoorruimte (ontvangst – verkoop – administratie) en deels als showroom ingericht.

  De middelste bouwlaag is in het ontwerp omgevormd tot een gesloten schijf met een centrale perforatie. Deze bouwlaag fungeert in hoofdzaak als showroom en is polyvalent ingericht met open en gesloten delen rekening houdend met de functionaliteiten die er voorzien zijn.

  De bovenste bouwlaag is opnieuw een U-vormige schijf die ten opzichte van de onderste bouwlaag 180° is gedraaid en zich met zijn open zijde oriënteert naar achter. Deze bouwlaag wordt ingericht als kantoorruimte (boekhouding- administratie – directie – vergaderinfrastructuur) en is in hoofdzaak alleen toegankelijk voor personeel.

  De drie bouwlagen worden intern met elkaar gelinkt door middel van vides en een glazen overkapping boven het atrium. Dit zorgt voor de nodige ruimtelijkheid binnen het gebouw. Er worden bijkomende parkeermogelijkheden gecreëerd, voor klanten en personeel, alsook voor het vrachtvervoer.

  Baksteenarchitectuur

  De eigenheid van het gebouw vertaalt zich in de innovatieve baksteenarchitectuur. Elementen zoals transparantie of vernieuwing manifesteren zich in het vormelijke verhaal en de functionaliteit van het gebouw. Ze versterken elkaar zelfs. Een mooi voorbeeld daarvan is de implementatie van het Iso-façadesysteem in de gebouwschil. Op deze manier wordt de onderkant van de overkragingen afgewerkt in baksteen én wordt er aangetoond dat iso-façade zich ook leent tot nieuwbouw, en niet enkel tot renovatie. Daarnaast wordt ook de ecologische N70-baksteen toegepast in de gebouwschil.De geïmplementeerde technieken dragen bij tot het vooruitstrevende karakter van het gebouw. Er wordt sterk ingezet op het BEN-verhaal en zo zal er bijvoorbeeld beter gescoord worden dan de huidige vooropgestelde eisen inzake K-en E-peil voor een kantoorgebouw.

  Warmtepompen gekoppeld aan fotovoltaïsche panelen staan in voor de verwarming en warmwaterproductie. Verwarming en koeling worden gecombineerd en vinden plaats op lage temperatuur, in de vorm van vloerverwarming en klimaatplafonds. Het ontwerp rekent eerst op natuurlijke ventilatie via het atrium doorheen de drie bouwlagen. Het ventilatiesysteem D met warmterecuperatie biedt bijstand indien nodig. Het ontwerpteam implementeerde ook gestandaardiseerde principes zoals regenwaterrecuperatie. De symbiose van verschillende technieken moet het vermogen en verbruik zo drastisch mogelijk verlagen.

  Experimenten

  Het nieuwe gebouw huisvest digitale experimenteerruimtes voor ontwerpers, een ‘experience room’ met een groot gebogen 180°-scherm en vergaderzalen die gereserveerd kunnen worden voor project- of andere besprekingen.  De showroom bevat een museale route waarbij de bezoeker kennis kan maken met de bakstenen, zowel in de echte als in de virtuele realiteit. Aan de hand van een app doorlopen ze de showroom en kunnen ze hun favoriete stenen aanduiden, zowel in de app als op touchscreens. Die favorieten worden aan het eind van een bezoek op een 180°-scherm getoond. Ook wordt de steenselectie van de bezoeker getoond en toegepast op een typewoning naar keuze.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel