Bouwstart MVRDV-woontoren Tirana, Albanië

Bouwstart MVRDV-woontoren Tirana, Albanië

In het hart van Tirana in Albanië zijn de bouwwerkzaamheden begonnen aan DownTown One. De 37 verdiepingen tellende toren, ontworpen door MVRDV, is met bijna 140 meter de hoogste van Albanië.

Toelichting MVRDV – De kantoren en woningen hebben verschillende dieptes, terrassen en uitkragingen. Samen zorgen ze voor een gevel met een bijzonder reliëf, waarin de geografische hoogtekaart van Albanië te herkennen is en waarbinnen elke woning een dorp of stad representeert. Het gebouw, dat is ontworpen voor Kastrati Construction, zal naar verwachting in 2024 worden opgeleverd.

Uitkragingen in de gevel zorgen vormen samen de hoogtekaart van Albanië. Bewoners wonen in de ‘Tirana-pixel’, de ‘Durës-pixel’ en de ‘Vlöre-pixel’. Beeld: MVRDV / REDVERTEX

DownTown One symboliseert en viert de snelle economische groei van Albanië en heeft alles in zich om een van de opvallende gebouwen te worden van Tirana en omgeving. De multifunctionele toren – die is bestemd voor kantoren, commerciële ruimtes en appartementen – staat haaks op de Bulevardi Barjam Curri. Dankzij deze rotatie is de belangrijkste gevel zichtbaar vanaf het Skenderbej-plein.

Wat het ontwerp uniek maakt, zijn de uitkragingen, waarvan sommige twee, vier of zelfs zes meter uitsteken, terwijl andere juist de toren zijn ‘ingeduwd’. Dit zorgt voor een speels effect: terwijl in de toren overal dezelfde diepte is behouden, vormen de naar binnen en naar buiten geduwde volumes samen een reliëf waarin op afstand de geografische hoogtekaart van Albanië in te herkennen is. Op de andere gevel is het reliëf omgedraaid. Hierdoor is aan beide zijden van het gebouw een ander beeld van de hoogtekaart te zien.

Het gebouw zal zichtbaar zijn vanaf het nabij gelegen Skenderbej-plein in het hart van de stad en vormt onderdeel van het ensemble van torens dat er al staat . beeld: MVRDV / REDVERTEX

De uitkragingen zijn meer dan alleen cosmetisch: ze zorgen voor een grote diversiteit aan appartementen en kantoorruimtes. Bewoners kunnen vanaf de straat meteen hún woning aanwijzen, bijvoorbeeld in de ‘Tirana-pixel’, de ‘Durës-pixel’ en de ‘Vlorë-pixel’. Vanaf de terrassen zal het voor hen makkelijk zijn contact te leggen met andere bewoners, waardoor middenin de stad toch het gevoel kan ontstaan van een hechte gemeenschap. Alle ruimtes bieden bovendien fraai uitzicht over Tirana en de bergen die de stad omringen.

Elke woning in de toren is anders en zo ontworpen dat bewoners makkelijk contact met elkaar kunnen hebben. Hierdoor ontstaat middenin de stad een verticaal dorp. Beeld: MVRDV

‘Albanië komt van ver. Het was tien jaar geleden nog het armste land van Europa, tegenwoordig heeft het grote energie en is het bezig met een economische opmars. Dat willen we met deze gevel laten zien en uitdrukken,’ zegt Winy Maas, architect en mede-oprichter van MVRDV. ‘De toren brengt het gevoel van een verticaal dorp naar de drukke binnenstad, individuele woningen waar communicatie met de buren mogelijk is. Of beter een verticaal land! Elke woning of kantoor stelt een stad of dorp voor, samen vormen ze de kaart van Albanië. Het gebouw zal zichtbaar zijn vanaf het nabij gelegen Skenderbej-plein in het hart van de stad en vormt onderdeel van het ensemble van torens dat rondom het plein staat.’

Met een oppervlakte van 77.000 m2 zal de DownTown One met zijn mix aan winkels, appartementen, kantoren en horeca het centrum van Tirana een belangrijke impuls geven. Beneden is een park voorzien, beplant met lokale vegetatie, plus een educatieve speeltuin. De 37 verdiepingen tellende toren heeft diverse lagen met elk een andere functie: op de eerste verdiepingen zijn de kantoren en de commerciële ruimtes, bovenin, vanaf de 18e verdieping, zijn de appartementen met loggia’s en terrassen met bomen en planten.

MVRDV ziet Albanië als belangrijk ontwikkelgebied. Naast Downtown One werkt het bureau ook aan de transformatie van de Pyramid of Tirana, een voormalig communistisch monument. MVRDV zoekt bij zijn Albanese projecten lokale architecten als partners en werkt met hen volgens de BIM-richtlijn. Omdat het gaat om aardbevingsgevoelig gebied, wordt gewerkt volgens de meest strikte Europese bouwnormen en kwaliteitseisen.

MVRDV ontwierp DownTown One in opdracht van ontwikkelingsmaatschappij Balfin & Kastrati Construction, onderdeel van de Kastrati Group. Arup is de supervisor en belangrijkste adviseur voor de constructie en de installaties. Co-architect is DEA Studio uit Tirana. Voor dit project wordt verder samengewerkt met MEP-adviseur Elteknik en constructie-adviseur LEAL.

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel