Watertoren van Bree krijgt nieuwe bestemming

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f

    Het stadsbestuur van Bree in Belgisch Limburg schreef in 2018 een wedstrijd uit voor de herbestemming van de iconische watertoren in art-decostijl in het stadspark.

    Het ontwerp van Architectenbureau Kanaal Zuid kwam als winnaar uit de bus. De watertoren zal worden gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling als woning boven een polyvalente ruimte.

    Toelichting Kanaal Zuid architectenbureau – Bij de ontwerpwedstrijd voor de herbestemming van het gebouw (1938-1940) werd het ontwerp van  architecten Tom Zegers en Natalie Martens van Kanaal Zuid Architectenbureau door het stadsbestuur van Bree als beste beoordeeld. De nieuwe functie van de watertoren zal dubbel zijn: een volwaardige woning (in en rondom het waterreservoir) boven een open ruimte die kan dienen voor ‘cultureel polyvalent gebruik’.

    Voordat de watertoren herbestemd wordt, zal het volledige gebouw gerestaureerd worden, met als doel om de toren te transformeren naar een historisch icoon op de site, waarbij gestreefd wordt naar een optimaal behoud van de ziel van het gebouw.

    Naast de watertoren wordt een nieuw volume gebouwd waarin een lift en een noodtrap worden geplaatst zodat de architectuur van de toren intact kan blijven. Het gebouw wordt verlicht met intelligente architecturale gevelverlichting zodat het een herkenningspunt wordt voor de omgeving, zowel overdag als ‘s nachts.

    Woning

    Het bovenste deel (niveau 2, 3 en 4) van de watertoren wordt omgevormd tot een volwaardige woning (appartement) met uitzicht op de omgeving. In de gevel van niveau 3 (het huidige waterreservoir) zullen raamopeningen gemaakt worden. Niveau 4 zal deels bestaan uit een panoramisch dakterras en deels uit een bouwvolume dat minimaal zichtbaar is vanop de begane grond. Deze woning zal voorzien zijn van alle hedendaagse comfort en zal voldoen qua ventilatie en isolatie aan de hedendaagse richtlijnen.

    Cultureel polyvalent gebruik

    Het onderste deel (niveau 0 en 1) van de watertoren wordt ook aan de binnenzijde gerestaureerd maar blijft voor de rest quasi ongewijzigd. Dit deel biedt ruimte voor cultureel polyvalent gebruik in de ruime zin. Het zijn bijzondere ruimtes die een ideale setting zijn voor kleine events op een bijzondere locatie.

    Beide niveaus worden voorzien van alle technische zaken (elektra, verlichting, verwarming, geluid) om een wisselend gebruik (tentoonstellingen, events) mogelijk te maken.

    De watertoren wordt de culturele poot op de Boneput en is een goede aanvulling op het bestaande aanbod van sport, recreatie en polyvalente ruimtes op de site. Het is dan ook ideaal dat deze functie gehuisvest is in een iconisch gebouw met uitgesproken waardevolle architectuur.

    Momenteel doet de watertoren dienst als rotonde. Dit is historisch zo gegroeid. Sinds de komst van de weg richting Kim Clijsters Sports and Health Club, heeft de rotonde rond de toren haar functie verloren. In de toekomst zal autoverkeer aan de linkerkant van de watertoren kunnen passeren en zal er aan de rechterzijde van de watertoren een fiets- en voetgangersvriendelijke verbinding worden gemaakt met het stadspark.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel