Bijeenkomstgebouw argrarisch- natuur- en milieueducatie

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Het multifunctionele gebouw is met natuurlijke en hernieuwbare materialen gebouwd.

  De opdracht voor het ontwerp van het gebouw was:

  ‘Vanuit respect voor de natuur, een gebouw met vrouwelijke vormen te ontwerpen waarbij de visie van Kiemkracht 64 zichtbaar moet zijn in het gebouw.’ Het gebouw moet een actieve bijdrage leveren aan bewustwording en een nieuw perspectief bieden op voedselvoorziening en landschapsinrichting De natuur geïnspireerde organische vormgeving en het ecologische materiaalgebruik dragen bij aan een gezonde en helende omgeving. De plattegrond is een onvolledige cirkel, waar middenin een ‘hap’ is genomen. Dit levert een halfopen binnenplaats op die wordt omarmd door het gebouw.

  Dit levert een zachte omhelzing op want rechte hoeken zijn er niet. De relatie met het landschap wordt versterkt door de glazen gevels aan de tuinzijde en het grote terras. De overkapping van het terras zorgt tijdens een zomerdag voor de benodigde zonwering. Samen met het terras ontstaat er een geheel en wordt de cirkel ‘gerond’ Hierdoor wordt het terras een verlengde van de binnenruimte; de buitenruimte wordt “binnenruimte”. Op de 2 koppen van het gebouw zijn de grote ruimten gesitueerd. Dicht bij de toegang van het terrein en het parkeren is dit de winkel , keuken en eetruimte. De grote ruimte aan de andere zijde is de “stille” cursusruimte.

  Een gebogen gang, rond het terras, verbindt alle ruimten met elkaar. In de gebogen gang is toegang tot verschillende vergaderruimtes, de toiletten en de garderobe. Het gehele gebouw is rolstoeltoegankelijk.

  Het multifunctionele gebouw is met natuurlijke en hernieuwbare materialen gebouwd. Een groendak, hout als draagconstructie, houtskeletbouw, gestorte kalkhennep wanden, kozijnen van duurzaam hout, vloer van lavakorrels, dak van vuren hout, houtvezelisolatie en kalk- en leemstuc. Het dak bestaat uit forse ronde douglas gefreesde stammen in het zicht. Deze stammen rusten op kolommen van geschilde eiken stammen.

  De kozijnen zijn van douglas geschilderd met ecoverf. De buitengevel is een kalkmortel met keimverf in zandkleur. De dakrand is een houten gebogen frame bekleed met natuurstenen leien. Met het materiaal ontstaat een dampopen gebouw en accumuleert warmte en vocht beter. Daarnaast worden bij het verbouwen van hennep geen pesticiden gebruikt zodat dit vervolgens ook niet in het gebouw zit. Leemstuc aan de binnenzijde en de hennep neutraliseren elektromagnetische straling. De verwarming van het gebouw vindt plaats middels een warmtepomp met 3 boringen en vloerverwarming.

  Door dampopen te bouwen kan het gebouw, bij normaal gebruik, natuurlijk geventileerd worden. Bij grote bijeenkomsten zal er mechanisch bij gesprongen moeten worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen op het terrein en is het gebouw optimaal gericht naar de zon.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel