Een vijfhoekig grondplan

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Polygoon Architectuur : “De woning staat recht tegenover de Kapel van de Horst in Schoten. Op het perceel stond vroeger de 19de eeuwse pastorij van de kapel.

  Het goed maakte deel uit van het kasteeldomein Vordenstein en was één van de laatste restanten van een in oorsprong 15de eeuws bedevaartsoord. De kapel van de Horst en het volledige aangrenzende domein Vordenstein zijn van cultuurhistorisch en landschappelijk belang.

  Het volume van de oorspronkelijke pastorij is gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. De breedte van de voorgevel, kroonlijsthoogte en dakhelling zijn dezelfde. De basisvorm is opengevouwen tot een vijfhoekig grondplan met twee rechte hoeken. De gevels, met langgerekte kaderloze ramen, richten zich naar ankerpunten in de historische omgeving.

  Vanuit de inkom leidt een spiltrap naar de leefruimte op de eerste verdieping. De achtergevel is volledig opengewerkt en geeft uit op een groot dakterras. Een andere spiltrap, in een stalen koker, verbindt het terras met de tuin.

  De woning is vooraan de straat gebouwd, evenwijdig met de bouwlijn van de kapel. Door deze visuele vernauwing wordt het poorteffect van het voormalige gehucht en bedevaartsoord ‘Den Horst’ opnieuw versterkt. De materiaalkeuze refereert aan de typische regionale basisarchitectuur met traditionele materialen van toen, zoals rode baksteen en natuurleien, die ook terugkomen in de kapel.

  Tuinkamer

  De indeling, met het slaapgedeelte op het gelijkvloers en de leefruimte op de verdieping, is atypisch maar heeft zeker voordelen. Zo blijven de slaapkamers koel en heeft iedereen van hieruit rechtstreeks toegang tot de tuin.

  Op de verdieping is er veel ruimte onder het hellende dak. In de nok wordt een mezzanine geplaatst met daaronder een intiemere zithoek. Het overdekte dakterras dat aansluit op de leefruimte biedt een weids zicht op het achterliggende natuurgebied.”

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel