Een toren op het platteland

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  De meeste Denen hadden waarschijnlijk nog nooit gehoord van Brande, een dorp met 7.000 inwoners gelegen in de landelijke regio van Jutland. Totdat een lokaal bedrijf besloot er de hoogste wolkenkrabber in Europa te bouwen.

  De toekomstige hoofdzetel van het Deense bedrijf Bestseller zal 320 meter hoog zijn. Vier meter minder dan de Eiffeltoren, waardoor het de hoogste wolkenkrabber van continentaal Europa is. Een record dat tot vandaag voor The Shard was voorbehouden. De Londense toren van Renzo Piano is 309 meter hoog. Achter dit waanzinnige project, waarvan de kost nog niet werd onthuld, zit de miljardair Anders Holch Povlsen, de rijkste man van Denemarken. Hij bouwde zijn fortuin en reputatie op met de wereldberoemde kledingmerken Vero Moda en Jack & Jones.

  Naast de ingesteldheid van de investeerder – die dus geen vastgoedontwikkelaar is – is ook de plaats verbazingwekkend. Want deze enorme toren zal worden gebouwd in Brande, in hartje Jutland, op 280 kilometer van Kopenhagen. Die regio is zo vlak dat het gebouw vanop 60 kilometer afstand zichtbaar zal zijn, aldus The Guardian.

  Toch werd die plaats niet toevallig gekozen: Brande is de stad waar Bestseller sinds 1975 is gevestigd. “Deze wolkenkrabber zal een icoon zijn, een mijlpaal die Brande op de kaart zal plaatsen,” zegt projectleider Anders Krogh met trots in de Britse krant. In zijn toekomstige hoofdkwartier, waarvan de bouw onlangs werd goedgekeurd door de gemeenteraad van Brande, wil Bestseller kantoren, een hotel en educatieve faciliteiten onderbrengen, naast een dertigtal boetieks, waaronder natuurlijk de eigen merken.

  Om eventuele bezwaren tegen te gaan, heeft de onderneming aangekondigd dat zij zich wil baseren op de beginselen die zijn vastgelegd door de Duitse Raad voor Duurzame Bouw (DGNB), een ultieme referentie terzake. De organisatie telt wereldwijd meer dan 1.200 leden. Economische, stedelijke en sociaal-culturele criteria worden toegevoegd aan de analyse van de energieprestaties van gebouwen. In afwachting van 2023, de datum van voltooiing, kunnen liefhebbers van gebouwen nog steeds naar de Sky Tower 41 van Kaminoyama, Japan. Ook die werd in het midden van de velden opgetrokken.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel