Architectuur van strobalen

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  De architecten van het Indiase bureau Nudes hebben een slim systeem bedacht om snel en goedkoop een school te bouwen in Malawi. Het gebouw bestaat uit een houten skelet met daaromheen gestapelde strobalen.

  Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijd die is uitgeschreven door hulporganisatie Active Africa. Zij riepen de hulp in van Archstorming, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het uitschrijven van competities en pitches voor architecten. Dit keer was de opdracht het ontwerpen van een school met behulp van lokale materialen en technieken. Ook duurzaamheid en flexibiliteit waren genoemde factoren in de opdracht.

  Muren

  Nudes bedacht een systeem waarvan de basis wordt gevormd door een serie houten A-vormige constructies. Door in hoogte en breedte te variëren, kunnen verschillende ruimtes worden gecreëerd. Met behulp van strobalen of hooibalen kunnen vervolgens de muren worden gebouwd. Het bouwwerk kan eventueel worden verstevigd met aarde of terracotta.

  De school moet gaan verrijzen in Benga Parish, een gemeenschap rondom een missionarispost op zo’n 10 kilometer ten oosten van het Malawimeer en 30 kilometer ten westen van natuurpark Ntchisi Forest Reserve. Wij hebben overigens wel wat vraagtekens over de weersbestendigheid en brandveiligheid van het ontwerp, maar vinden het idee in de basis wel erg mooi.

  https://www.mixedgrill.nl/strobalen-school-malawi/

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel