LABIOMISTA

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Kunstwerk van Koen Vanmechelen Labiomista opent op 6 juli

  Vier jaar na de eerstesteenlegging gaat Labiomista op 6 juli open voor publiek. Koen Vanmechelen bouwde voor zijn grootse kunstproject de voormalige zoo van Zwartberg om tot een artistiek-toeristische site die erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit op een unieke manier combineert. Het project moet Zwartberg vijftig jaar na de sluiting van de mijnen doen heropleven.

  Op het 24 hectare grote gebied van Labiomista werd een toeristisch park aangelegd, waarin kunstwerken van Koen Vanmechelen en levende dieren werden ondergebracht. Het atelier van Vanmechelen is vorig jaar al voltooid en werd ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta. In het imposante gebouw werden onder andere een serre en een enorme arendskooi verwerkt.

  Kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en maatschappij

  Labiomista is de belichaming van Vanmechelen's artistieke en filosofische visie. “Een krachtige kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en maatschappij. Labiomista is een ode aan de mix van het leven,” zegt de Truiense kunstenaar.

  Zwartberg doen heropleven

  Labiomista ontstond uit een samenwerking tussen Vanmechelen en de stad Genk. Er wordt verwacht dat de komst van het kunstproject zal bijdragen aan de heropleving van Zwartberg. “Als meest diverse stad van Vlaanderen delen we de visie van Koen Vanmechelen dat diversiteit het heden verklaart en de toekomst vormgeeft. We geven hem voor Labiomista dan ook alle vertrouwen om de rijke voedingsbodem van Zwartberg samen te bevruchten, om te experimenteren en te herontwikkelen,” zegt burgemeester Wim Dries.

  Praktische info:

  • Open vanaf 6 juli 2019 t.e.m. de herfstvakantie
  • Nederlandstalige rondleidingen: zondag om 14 uur en 15 uur
  • Franstalige rondleidingen: zondag om 14.30 uur
  • Adres: Marcel Habetslaan 50
  • www.labiomista.be
  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel